ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/01/2015 05:56 EET | Updated 16/01/2015 05:57 EET

To σχέδιο συμμαχίας των κομμάτων. Τι επιζητά από το Ποτάμι ο Σαμαράς και τι από το ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος

eurokinissi

Στην τελική στροφή για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα κόμματα χαράσσουν τη στρατηγική τους με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις μετεκλογικών συνεργασιών, στη σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα έναντι της ΝΔ, αλλά και τη μάχη που δίνουν τρία έως τέσσερα κόμματα για την τρίτη θέση.

Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σαφές οτι βασική του επιδίωξη αν είναι πρώτο κόμμα, να εξασφαλίσει τη στήριξη μόνο ενός κόμματος, του ΚΚΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στον Περισσό μιλώντας είτε για "την ευκαιρία της Αριστεράς" να αναλάβει τα ηνία της χώρας, είτε προτείνοντας ακόμα και την παροχή "ψήφου ανοχής" εντός των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

Για τη ώρα όμως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ένα μεγαλοπρεπές "Όχι" έσπευσε να κλείσει την πόρτα μιας πιθανής σύμπραξης των δυο κομμάτων, ανάβοντας κόκκινο φως στα σχέδια της Κουμουνδούρου.

Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς βάζει τις δικές του προτεραιότητες στο θέμα των  συμμαχιών της επόμενης ημέρας.

Άμεσος στόχος του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλίευση ψηφοφόρων από τις δεξαμενές κομμάτων - όπως για πχ το Ποτάμι - όπου οι έρευνες καταγράφουν και σημαντικές διαρροές γαλάζιων ψηφοφόρων προς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ήδη ο αρχηγός της ΝΔ περιέγραψε ότι βασική του επιδίωξη είναι μια συνεργασία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, φέρνοντας σε αντιδιαστολή την πρόσκληση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μιλούν διαρκώς για την έξοδο της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που προβάλει το επιχείρημα ότι το κόμμα του είναι "παράγοντας σταθερότητας" στοχεύει στην τρίτη εντολή, κλείνοντας όμως το μάτι και στον ΣΥΡΙΖΑ για μια μετεκλογική συνεργασία στη βάση μιας "εθνικής στρατηγικής". 

Μοναδική προϋπόθεση που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η αδιατάρακτη σχέση με την Ευρώπη και τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με τους συνεργάτες του Βενιζέλου να εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς εξασφαλισμένη την αυτοδυναμία.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε από το Ηράκλειο Κρήτης "να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ναι, αλλά όχι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγώντας ότι το Πρόγραμμα της Κουμουνδούρου είναι ατεκμηρίωτο και αδιέξοδο.