ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/01/2015 16:29 EET

Σας αρέσουν οι πατάτες; 3 εύκολες συνταγές για να τις λατρέψετε

Tomates con sal y poquito de orégano, perejil y aceite 100%maravilla, Champiñones salteados con Canela, Laurel, nuez moscada, pimentón verde, Soja salteada con cebolla, salsa de Soja y perejil al servir; Paltas en rodaja, Papas cocidas, Zanahoria rallada.   y para beber: <a href="http://www.hunabku.cl/planeta/aguadiamantina.htm">Agua Diamantina</a>

y el mantel de mi madre.


Tomatos with salt and a bit of  &quot;orégano&quot;, parsley and a 100% sunflowe oil, Champignons mixed with Cinnamon, &quot;Laurel&quot;, nuts,  green &quot;pimentón&quot;, Soybean  with onion, sauce of Soybean and parsley when serving; Cooked potatoes, &quot;Paltas en rodaja&quot;,  Carrot. and to drink  <a href="http://www.hunabku.cl/planeta/aguadiamantina.htm">Agua Diamantina</a>
… and the table cloth of my mother.
OsvaldoElgueta/Flickr
Tomates con sal y poquito de orégano, perejil y aceite 100%maravilla, Champiñones salteados con Canela, Laurel, nuez moscada, pimentón verde, Soja salteada con cebolla, salsa de Soja y perejil al servir; Paltas en rodaja, Papas cocidas, Zanahoria rallada. y para beber: <a href="http://www.hunabku.cl/planeta/aguadiamantina.htm">Agua Diamantina</a> y el mantel de mi madre. Tomatos with salt and a bit of &quot;orégano&quot;, parsley and a 100% sunflowe oil, Champignons mixed with Cinnamon, &quot;Laurel&quot;, nuts, green &quot;pimentón&quot;, Soybean with onion, sauce of Soybean and parsley when serving; Cooked potatoes, &quot;Paltas en rodaja&quot;, Carrot. and to drink <a href="http://www.hunabku.cl/planeta/aguadiamantina.htm">Agua Diamantina</a> … and the table cloth of my mother.

Πατάτες. Το λατρεμένο φαγητό για πολλούς, που πηγαίνει με όλα. Τηγανιτές, στον φούρνο ή ακόμη και βραστές, είναι ένας εύκολος τρόπος για να συνοδεύσετε το κυρίως γεύμα σας. Ψάξαμε και βρήκαμε άλλους τρεις τρόπους για να μαγειρέψετε τις πατάτες σας, αρκετά εύκολους και σίγουρα περισσότερο γευστικούς από τις παραδοσιακές παρασκευές.

stuffed potatoes

Πατάτες γεμιστές με πανσέτα κ τυρί γκοργκοντζόλα

Υλικά:

Για τις πατάτες

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 μεγάλες κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μικρές κουταλιές πάπρικα
  • 125 γρ. πανσέτα σε κύβους
  • 6 μεγάλες κουταλιές κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα
  • 1 μικρή κουταλιά μαϊντανό

Για το σερβίρισμα, εναλλακτικά:

  • μαγιονέζα
  • σάλτσα από γλυκό τσίλι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις τρυπάμε μερικές φορές, και τις τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό δίσκο.
  • Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν οι πατάτες ψηθούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν, και στη συνέχεια τις κόβουμε στα δύο, και αφαιρούμε τη σάρκα της πατάτας με ένα κουτάλι. Κρατάμε τη σάρκα της πατάτας σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την πάπρικα, και με το μείγμα αλείφουμε τις φλούδες πατάτας που έχουμε τοποθετήσει ανάποδα πάνω σε ένα δίσκο ψησίματος.
  • Ψήνουμε στο γκριλ για 5', ώσπου οι φλούδες πατάτας να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
  • Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα ελαιόλαδου με πάπρικα, και τηγανίζουμε την πανσέτα μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε τη σάρκα από τις πατάτες, το τυρί γκοργκοντζόλα, την κρέμα, και τον μαϊντανό.
  • Γεμίζουμε τις ψημένες φλούδες πατάτας με το μείγμα που έχουμε φτιάξει.
  • Βάζουμε τις φλούδες πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 15΄.
  • Ραντίζουμε με πάπρικα, και σερβίρουμε αμέσως με μια από τις προτεινόμενες σάλτσες.

stuffed potatoes

Κροκέτες πατάτας με μανιτάρια

Υλικά:

  • 800 γρ. πατάτες
  • 100 γρ. μανιτάρια λευκά, πολύ  φρέσκα
  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο γιά το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν ακαθάριστες σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Τις αφήνουμε κατόπιν σε σουρωτήρι να στεγνώσουν 5', τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια και κατόπιν σε μικρά κομματάκια.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για 3'.
  • Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στον πουρέ πατάτας, μαζί με το φρέσκο βούτυρο, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • Φτιάχνουμε ένα σφιχτό μείγμα και πλάθουμε κροκέτες.
  • Τις περνάμε από τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.
  • Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

eggs potatoes oven

Ομελέτα φούρνου με πατάτες, κρεμμύδι και λάχανο

Υλικά:

  • 30 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μέτριες φέτες
  • Λάχανο 200 γρ. ψιλοκομμένο και βρασμένο για 3 λεπτά
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 πατάτες μικρές, βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 2 αυγά και 2 ασπράδια
  • Αλάτι κατά βούληση
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά.
  • Βάζετε το λάχανο και το σκόρδο και ανακατεύετε για ακόμη 5 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε τα αυγά, τα ασπράδια μαζί με την πάπρικα και 2 κ.σ. νερό.
  • Προσθέτετε στο τηγάνι τα χτυπημένα αυγά και τηγανίζετε την ομελέτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε την ομελέτα μέχρι να ψηθούν τα αυγά, περίπου 8-9 λεπτά.