ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/01/2015 13:08 EET | Updated 19/01/2015 13:08 EET

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit. Θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι

EU Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici arrives at a news conference in Athens on Tuesday, Dec. 16, 2014. A refusal by Greece to repay bailout debts would be

Το ενδεχόμενο ενός Grexit απέκλεισε από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το think tank Bruegel, με θέμα την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές εκλογές είναι μία πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή».

Όπως είπε, η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο που θα επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση και πρόσθεσε: «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναπόφευκτη μία εκ νέου παράταση του ελληνικού προγράμματος, πέρα από το τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Ο Γάλλος επίτροπος υπενθύμισε ότι έχει, ήδη, δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και πως το Eurogroup έχει, ήδη, δηλώσει ότι επιθυμεί να παρασχεθεί μία «Ενισχυμένη Προληπτική Γραμμή Πίστωσης» (ECCL) στην Ελλάδα. «Προφανώς υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν εκ νέου την επομένη των εκλογών, θα δούμε υπό ποίες συνθήκες θα γίνει η συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις (από την πλευρά του Eurogroup και από την πλευρά της Ελλάδας), οι οποίες θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όπως σημείωσε, το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που θα συζητηθεί με την επόμενη κυβέρνηση.

 «Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)