ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/01/2015 07:19 EET | Updated 19/01/2015 07:19 EET

Θετικός ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση για το χρέος

ASSOCIATED PRESS
French Finance Minister, Michel Sapin, leaves the Elysee Palace following the weekly cabinet meeting in Paris on Wednesday Dec. 3, 2014. Sapin predicts that spending cuts and higher tax revenue will help lower its budget deficit next year. (AP Photo/Jacques Brinon)

Πιο συμβιβαστική θέση, σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έναντι μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στην εφημερίδα Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Τα σχόλια αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, έγιναν, ενώ υπάρχει μία τεταμένη κατάσταση στους εταίρους της Ευρωζώνης για τον τρόπο αντίδρασής τους σε μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, προσθέτει, ο Φιλανδός πρωθυπουργός 'Αλεξ Στουμπ δήλωσε στους Financial Times ότι θα έλεγε ένα «βροντερό όχι» στην όποια κίνηση διαγραφής ελληνικού χρέους και προειδοποίησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας από την ΕΕ, ύψους 172 δισ. ευρώ, που λήγει τον επόμενο μήνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ότι δεν θα προσφερθεί διαγραφή χρέους στην όποια νέα ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν υποδηλώνουν ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να πάρει μία πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αναφέρει η εφημερίδα. «Όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο. Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή των Φιλανδών, δήλωσε: «Το μόνο λογικό είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και να σέβεσαι τη δημοκρατία και στη δική σου χώρα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)