ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/01/2015 16:03 EET | Updated 19/01/2015 16:04 EET

Σαμαράς: «Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια»

Eurokinissi

Σύγκριση του προγράμματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Σημειώθηκε κάμψη της ανεργίας, μειώθηκε το δημόσιο χρέος και τώρα βγαίνουμε από τα μνημόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις που οδήγησαν στις εκλογές και στις συνέπειες για την οικονομία: «Μία μειοψηφία έσυρε την χώρα στις εκλογές που η πλειοψηφία δεν ήθελε. Ήδη καταγράφονται δυσάρεστες επιπτώσεις, πτώση του τζίρου, μείωση των φορολογικών εσόδων, πτώση του χρηματιστηρίου, τάσεις φυγής των καταθέσεων που οδήγησαν τις τράπεζες στον ELA, αναστολή των σχεδίων παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες και παραλυτική αβεβαιότητα που έχει παγώσει τις επενδύσεις που προέβλεπαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτά υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα εξής εξωφρενικά: επαναφορά του μισθολογικού κόστους του δημοσίου και επαναπροσλήψεις, υπόσχεται επανακρατικοποιήσεις, υπόσχεται εθνικοποίηση του κλάδου ενέργειας και έχει εξαγγείλει υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του δημοσίου. Προαναγγέλλει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από τις καταθέσεις. Επίσης φόρο τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς δεν ξέρουν πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε τους επαγγελματίες να κάνουν σύγκριση των δύο προγραμμάτων. Ακολούθως δεσμεύτηκε «για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 15%. Ως πρώτο βήμα θα υπάρχει μείωση από το 25% στο 22%. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά ώστε να φθάσει από το 1,4% στο 1% του ΑΕΠ και θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μείωση θα αρχίσει μέσα στο 2015 κατά 7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον καταργήσει αλλά δεν ξέρει με τι θα τον αντικαταστήσει. Στο εισόδημα ο ανώτατος συντελεστής έχει μειωθεί από το 45% στο 42%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα πάει τον ανώτατο συντελεστή στο 60%. Έχει κανείς αμφιβολία ότι πρόκειται για φοροκαταιγίδα. Εμείς θα το μειώσουμε σταδιακά από το 43% στο 33%». Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά είπε μπορούν να γίνουν πραγματικότητα γιατί δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα και κλείσαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επειδή βγήκαμε στην ανάπτυξη.

«Όταν το κράτος δίνει κάτι που το έχει υπολογίσει ο πολίτης το παίρνει για πάντα, όταν κάποιος τάζει δίχως να τα δικαιολογεί τότε θα τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο. Ο λαός το έζησε το λεφτά υπάρχουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δυνατότητες υπάρχουν γιατί εξαλείψαμε τα ελλείμματα και περάσαμε στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση παρά την εύθραυστη πλειοψηφία στην Βουλή έκανε μεγάλες τομές είπε ο πρωθυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον εκσυγχρονισμό των εφοριών, την ηλεκτρονική φορολόγηση, το χτύπημα της γραφειοκρατίας. Θύμισε την κατάργηση του καμποτάζ που αύξησαν τα έσοδα στον Τουρισμό. Μίλησε για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με την οποία θα αποφασίζει η γενική συνέλευση των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας. Έγινε μείωση στο δημόσιο κατά 34% μέσα από αξιολόγηση που συνάντησε αντιστάσεις. Όλα αυτά έγιναν ή ξεκίνησαν να γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να είναι πρώτη στις μεταρρυθμίσεις και να ανέβει δεκάδες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και πρόσθεσε ότι την επόμενη τετραετία θα έχει την πιο μεταρρυθμιστική και αναγεννητική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε συνθήκες ανάπτυξης και όχι στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης. Μεταρρυθμίσεις με μείωση φορολογίας και ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μίλησε για το σχέδιο παραχώρησης των 14 αεροδρομίων έναντι 1,4 δισ. ευρώ για 40 χρόνια το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με τις προτάσεις του θα έλθει σε ρήξη με την ΕΕ, θα δημιουργηθεί κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ και θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα μνημόνια. «Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει τελικά νέες θυσίες».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην πάει καμία ψήφος χαμένη:

«Σε μία εβδομάδα έχουμε εκλογές, είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα, ανάμεσα στην οριστική απαλλαγή από την πολιτική αβεβαιότητα και στην ένταση της αβεβαιότητας, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και στην κατάργηση των μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα σε μία πολιτική ανταγωνιστική και σε μία παρωχημένη πολιτική που σκορπά λεφτά το κράτος, ανάμεσα σε μία πολιτική που θα φέρει επενδύσεις και σε μία πολιτική που θα προσλάβει στο δημόσιο εκείνους που δεν μπορεί να πληρώσει. Ανάμεσα στο άλμα στο μέλλον ή την επιστροφή στο πιο αμαρτωλό παρελθόν, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και η τελευταία ψήφος μετράει. Κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εγγυώνται την έξοδο από την κρίση είναι η ΝΔ που μπορεί να συνεργαστεί με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Θα νικήσει η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της αξιοσύνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ)