ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2015 14:40 EET | Updated 20/01/2015 14:40 EET

Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Saturday, Oct. 4, 2014 file photo released by the U.S. Air Force, a U.S. Navy F-18E Super Hornet supporting operations against the militant Islamic State group, leaves after receiving fuel from a KC-135 Stratotanker over Iraq. U.S.-led airstrikes and Iranian aid have helped Iraqi troops, militiamen and Kurdish fighters take back bits around Islamic State-held territory, but recapturing it all remains far out of reach for this country held hostage. (AP Photo/U.S. Air Force, Shawn N

Περίπου 20 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων και θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ και στη Συρία πραγματοποίησαν τις τελευταίες ώρες αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, από χθες Δευτέρα το πρωί μέχρι νωρίτερα σήμερα εξαπολύθηκαν 10 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κυρίως κοντά στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου χτυπήθηκαν αρκετές θέσεις μάχης των ισλαμιστών.

Μια από τις επιδρομές έπληξε αποθήκη που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές κοντά στην Αλ Χασάκα όπως ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός.

Στο Ιράκ, τα συμμαχικά αεροσκάφη έκαναν εννέα επιδρομές στο Αλ Κάιμ, στο αλ Άσαντ και στη Μοσούλη, ανέφερε η ανακοίνωση. Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις των Ισλαμιστών κοντά στο Σίντζαρ, το Κιρκούκ και το Ράμαντι, όπου χτυπήθηκαν πέντε μονάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιδρομές στο Ιράκ έπληξαν ακόμη θέσεις μάχης των ισλαμιστών, βαριά όπλα και θωρακισμένα οχήματα. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έγιναν ενώ οι τζιχαντιστές έχουν δώσει στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου ένα βίντεο στο οποίο απειλούν να εκτελέσουν δύο Ιάπωνες ομήρους εάν δεν λάβουν λύτρα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τζιχαντιστές έδωσαν στην Ιαπωνία προθεσμία 72 ωρών για να καταβάλει λύτρα, εξαιτίας της «ανόητης» –κατά τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν– βοήθειας που προσφέρει η χώρα στη αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε το Σάββατο υποσχέθηκε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ιαπωνία δεν συμμετέχει στον στρατιωτικό συνασπισμό που διεξάγει την αεροπορική εκστρατεία. Οι χώρες αεροσκάφη των οποίων εκτελούν μαζί με τους Αμερικανούς τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ είναι η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Στην αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία συμμετέχουν το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται ότι αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία εξαπέλυσε και η συριακή πολεμική αεροπορία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να χάσουν τη ζωή τους 12 πολίτες.

«Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τομέων της Σαρακέμπ και μία ακόμη που είχε στόχο (…) το χωριό Σέιχ Μουστάφα», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σαρακέμπ και ένας στο Σέιχ Μουστάφα. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, όμως η πρωτεύουσα της επαρχίας εξακολουθεί να είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)