CULTURE
21/01/2015 09:08 EET | Updated 21/01/2015 09:31 EET

Το Υπουργείο Πολιτισμού αδειάζει την Όλγα Παλαγγιά για τον αριθμό των νεκρών της Αμφίπολης

eurokinissi

Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα των σκελετών που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν σε πέντε και μόνο νεκρούς.

Αν και δεν την κατονομάζει, διαψεύδει τα όσα είπε η Όλγα Παλαγγιά, περί ύπαρξης τουλάχιστον 10 νεκρών στον τάφο της Αμφίπολης.

Αν και στο δελτίο τύπου της Δευτέρας αναφερόταν πως «ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα» σήμερα το Υπουργείο διευκρινίζει ότι και τα 550 οστά που βρέθηκαν καταγράφηκαν και ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

Τα οστά βρέθηκαν διάσπαρτα, γύρω και μέσα στον κιβωτιόσχημο τάφο και η αναμόχλευση τους οφείλεται σε τυμβωρύχους, γράφει η ανακοίωνση του Υπουργείου.

Όπως όλα δείχνουν, το θρίλερ της Αμφίπολης συνεχίζεται, αν και με κάποιες ανακολουθίες: Ο περίφημος νεκρός δεν είναι μόνο ένας. Οι αρχαιολόγοι πάντως ζητούν να αφεθούν οι επιστήμονες να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Εκκρεμεί να γίνει μελέτη της κεραμικής και της στρωματογραφίας του τάφου αλλά και συγκριτικό τεστ DNA για να διαπιστωθεί αν οι νεκροί της Αμφίπολης ήταν συγγενείς μεταξύ τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Σε απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, οι κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη διευκρινίζουν τα εξής:

1) τα 550 οστά που βρέθηκαν « θρυμματισμένα και ακέραια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

2) Η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

3) Τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015 είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

4) Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

5) Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ.