ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/01/2015 12:48 EET | Updated 21/01/2015 12:48 EET

Άνοιγμα Βενιζέλου σε Τσίπρα: Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Άνοιγμα σε μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρείας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μετά τα εκλογές της Κυριακής.

Ευρεία συναίνεση

Το να κυβερνήσει «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή να το να συμμαχήσουμε μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί», επεσήμανε ο Ευ. Βενιζέλος. «Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εθνικής συνεργασίας, όχι απαραιτήτως ένας κυβερνητικός εταίρος, αλλά εάν η χώρα μας χρειάζεται, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Προϋποθέσεις

Το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλα κόμματα θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεσμευθούν στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης με την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και για την μετάβαση σε ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα, καθώς και στην αποφυγή κινήσεων που θα εγείρουν κινδύνους.

Μια προϋπόθεση είναι πως οι όποιοι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να «αντιλαμβάνονται όλοι πως οι βιαστικές, ερασιτεχνικές προτάσεις είναι επικίνδυνες, αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα» και υπάρχει «ο κίνδυνος ενός σοκ ή της απογοήτευσης» που θα προκαλέσει η διάψευση των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι «εύκολες υποσχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Απίθανο το Grexit

Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και επί των ημερών του έγινε η αναδιάρθρωση χρέους το 2012, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά προειδοποίησε ότι η προεκλογική περίοδος πλήττει τα δημοσιονομικά.

«Κανείς δεν την θέλει, αλλά το σημαντικό είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε πως απευθυνόμενος «στους Ευρωπαίους ηγέτες, θέλω να τους ζητήσω να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να επιλέξει το μέλλον του και την κυβέρνησή του».

«Η Ευρώπη και το διεθνές σύστημα πρέπει να διαπραγματευθούν με τη νόμιμη ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Sponsored Post