ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2015 08:51 EET | Updated 22/01/2015 10:23 EET

35 νεκροί από συγκρούσεις και βόμβες στην Ουκρανία. Στον έλεγχο των ρωσόφιλων το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

ASSOCIATED PRESS
A Ukrainian woman looks through a broken window at their flat after it was hit by Ukrainian Artillery in the Voroshilovsky area, center of Donetsk, Ukraine. Sunday, Jan. 18, 2015. The separatist stronghold, Donetsk, was shaken by intense outgoing and incoming artillery fire as a bitter battle raged for control over the city's airport. Streets in the city, which was home to 1 million people before unrest erupted in spring, were completely deserted and the windows of apartments in the center rattled from incessant rocket and mortar fire. (AP Photo/Manu Brabo)

Η Ουκρανία γνώρισε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στους περισσότερο από εννέα μήνες σύγκρουσης, με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, ανάμεσά τους 13 πολίτες, από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Και τίποτα δεν δείχνει μια προοπτική ειρήνης.

"Η κατάσταση όντως χειροτερεύει. Το βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνά τις 5.000 και τους 10.000 τραυματίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάικλ Μποτσιούρκιβ στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό "Radio News".

Με το αεροδρόμιο, ένα σύμβολο πέφτει

Στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση γνώρισε επίσης μείζονα στροφή με την ανακοίνωση της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό. Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

"Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες", παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι "το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)