ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2015 13:46 EET | Updated 22/01/2015 13:46 EET

ΔΝΤ: Το Grexit δεν αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο

ASSOCIATED PRESS
The flags of Greece, 2nd left, and European Union flutter from the roof of the Finance Minister at Athens' main Syntagma square, as in the background is seen the ancient Parthenon temple during in Athens on Thursday Feb, 9, 2012. Greece's deputy labor minister has resigned to protest demanded new austerity measures. Yiannis Koutsoukos issued a statement on Thursday saying he opposes implementation of cutbacks and reforms agreed earlier Thursday to secure the country's international rescue loan lifeline. Koutsoukos is a lawmaker with the majority Socialist party. (AP Photo/Dimitris Messinis)

To Grexit – η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ- δεν θεωρείται από το ΔΝΤ ως πιθανό ενδεχόμενο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουΐλιαμ Μάρεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έχει εξετάσει τις επιπτώσεις που θα είχε ένα Grexit, απάντησε ότι «δεν το θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο».

Ο κ. Μάρεϊ ανέφερε, ότι το ΔΝΤ «σέβεται πλήρως» την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Πρόσθεσε, ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής, το Ταμείο αναμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει (για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης), ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει «να κάνει το πρώτο βήμα» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Το ΔΝΤ θα εμπλακεί πλήρως στις συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής» τόνισε, προσθέτοντας, ότι ο τοπικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα μπορούσε «να συντονίσει τη διαδικασία».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν εκλεγεί (στην πρωθυπουργία) «δεν θα δεχθεί να μιλήσει με τα στελέχη της τρόικας, αλλά μόνο με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους», ο Μάρεϊ υποστήριξε, ότι είναι «τελείως υποθετική (η ερώτηση)» και δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλα σχόλια.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος σε σχέση με τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε, ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους κυκλοφορεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με βάση αυτή την έκθεση προκύπτει το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Τέλος, υπογράμμισε, ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση» όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες».

Λαγκάρντ: Χαιρετίζουμε τα μέτρα της ΕΚΤ

Στο μεγαξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα που εξήγγειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε γραπτή δήλωσή της, η κα Λαγκάρντ ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ και τα οποία θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διευκόλυνσης που ασκεί. Η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού. Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές πως η ΕΚΤ θα φέρει εις πέρας την αποστολή της για την σταθερότητα των τιμών».

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «εξακολουθεί να είναι ουσιώδες ότι η νομισματική πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ θα υποστηριχθεί από ολοκληρωμένες και έγκαιρες ενέργειες πολιτικής σε άλλους τομείς, κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω της διασφάλισης ευρείας πολιτικής στήριξης των πολιτικών διαχείρισης της ζήτησης».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)