ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2015 11:11 EET | Updated 22/01/2015 11:12 EET

Γιούνκερ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
President of the European Commission Jean Claude Juncker listens to the debates during a session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Wednesday Dec. 17, 2014. The European Parliament has stopped short of pushing for outright recognition of a Palestinian state, and instead is urging renewed peace talks. Legislators voted 498 to 88 on Wednesday in favor of a compromise resolution supporting “in principle recognition of Palestinian statehood”, but as part of a two-state solution. (AP Photo/Christian Lutz)

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα «πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας.

Ερωτηθείς για το εάν αποτελεί λόγο ανησυχίας η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι «για προφανείς λόγους, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην παρούσα πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει. «Το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχίζοντας από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ τουλάχιστον για έναν χρόνο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)