ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2015 02:50 EET | Updated 22/01/2015 02:50 EET

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι παιχνίδια με την υπαγωγή των τραπεζών στον ELA

sooc

Με τη φράση "για 15 μέρες ζήτησαν, για 15 μέρες πήραν" σχολιάσθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για παροχή ρευστότητας στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες από τον ELA.

Στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι η τυποποιημένη διαδικασία περιλαμβάνει την περιοδική εξέταση της κατάστασης, η οποία θα γίνει μετά από 2 εβδομάδες στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Τότε, θα επανεξεταστεί το ελληνικό αίτημα και η συνολική κατάσταση των τραπεζ'ων. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ένα μικρό ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ, ενώ το 2012 η ρευστότητα που ζήτησαν ήταν της τάξης των 120 δις ευρώ.

Ωστόσο παρατηρούν ότι τηλεοπτικά κανάλια, όπως ο ΑΝΤ1 σε έκτακτο δελτίο του, αποδίδουν την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ στην "πολιτική αστάθεια" της χώρας, εκτίμηση που ουσιαστικά αποτελεί παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο.

Το συγκεκριμένο κανάλι έχει "βεβαρυμμένο παρελθόν", σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η οποία υπενθυμίζει ότι και στις εθνικές εκλογές του 2012 και στις ευρωεκλογές του 2014 έγινε παρέμβαση "πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία". Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με ανάρτησή του στο twitter δείχνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στην κοινή γνώμη.