ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/01/2015 14:38 EET | Updated 22/01/2015 14:39 EET

Όταν ο Πούτιν συνάντησε το στρατιωτικό «μηχανόβιο» ρομπότ

Τα στρατιωτικά ρομπότ αποτελούν ένα πάρα πολύ παλιό και κλασικό «κεφάλαιο» της επιστημονικής φαντασίας, και συνήθως είναι ιδιαίτερα επιθετικά και φονικά, σε σημείο που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Η πρόοδος στον τομέα της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων στον πόλεμο (UAV-drones) εντείνει την ανησυχία γύρω από ένα φαινόμενο που θα παραπέμπει στο σενάριο του «Εξολοθρευτή».

Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα της επίδειξης ενός στρατιωτικού ρομπότ το οποίο έχει αναπτυχθεί από ένα ρωσικό ερευνητικό εργαστήριο στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για έντονη ανησυχία, ειδικά σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από την έκφραση του Ρώσου προέδρου ενώ βλέπει το εν λόγω ρομπότ σε ρόλο «cyber-μηχανόβιου» να οδηγεί μια «γουρούνα» σε μια πίστα, μάλλον το σενάριο της «εξέγερσης των μηχανών» βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά.