Ο (πραγματικός) τοξότης που «σβήνει» τον Legolas του «Lord of the Rings»

Ο (πραγματικός) τοξότης που «σβήνει» τον Legolas του «Lord of the Rings»

Από αρχαιοτάτων χρόνων, το τόξο αποτελούσε ένα τρομερής ισχύος όπλο, η χρήση του οποίου μπορούσε να κρίνει την έκβαση ολόκληρων μαχών: χαρακτηριστικά παραδείγματα της ιστορίας είναι οι μάχες του Αζινκούρ και του Κρεσί (Εκατονταετής πόλεμος).

Επίσης, η ευρεία χρήση ιπποτοξοτών αποτέλεσε βασικό τμήμα των τακτικών και στρατηγικών της Ανατολής (Εγγύς και Άπω- διάσημο παράδειγμα είναι η ισχύς της μογγολικής πολεμικής μηχανής των Μεγάλων Χαν και τα αραβικά στρατεύματα του Μεσαίωνα). Σε ελληνικό πλαίσιο, η χρήση τοξοτών (εφίππων και πεζών) αποτελούσε σημαντικό μέρος των βυζαντινών τακτικών μάχης, ενώ ξακουστοί από την αρχαιότητα μέχρι και την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως ήταν οι Κρήτες τοξότες.

Μπορεί η τοξοβολία να έχει εξελιχθεί από πρακτική τέχνη του πολέμου σε άθλημα από την καθιέρωση της χρήσης των πυροβόλων όπλων και μετά, ωστόσο δεν παύει να είναι εντυπωσιακή, και αυτό φαίνεται από την απήχηση που έχουν τοξότες της μεγάλης και μικρής οθόνης, όπως ο Λέγκολας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», η Κάτνις Έβερντιν του «Hunger Games», ο Ρομπέν των Δασών (όσες φορές έχει μεταφερθεί επί της οθόνης), ο Hawkeye των «Avengers» και φυσικά ο Όλιβερ Κουΐν, aka Green Arrow, του τηλεοπτικού «Arrow» (ο οποίος μάλλον κατέχει και τα πρωτεία μεταξύ των προαναφερθέντων όσον αφορά στις ικανότητες στο τόξο).

Το βασικό μειονέκτημα των τοξοτών αυτών βέβαια, είναι ότι είναι φανταστικοί. Αυτό δεν ισχύει για τον Λαρς Άντερσεν, ο οποίος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, προπονείται εντατικά και με ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «Χολιγουντιανή τοξοβολία».

Το πλέον εντυπωσιακό με το βίντεο, το οποίο θυμίζει πραγματικά επεισόδιο του «Arrow», είναι ότι, παρά τα περιορισμένα τεχνικά μέσα (ή, για την ακρίβεια, ακριβώς εξαιτίας τους), οι δυνατότητες του Άντερσεν επιδεικνύονται σε όλο τους το...εξωπραγματικό μεγαλείο.

Δημοφιλή