ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2015 16:06 EET | Updated 26/01/2015 16:07 EET

Μάχες μεταξύ Καναδών καταδρομέων και τζιχαντιστών στο Ιράκ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, Nov. 17, 2014 file photo, smoke rises from the Syrian city of Kobani, following an airstrike by the U.S.-led coalition, seen from a hilltop outside Suruc, on the Turkey-Syria border. Syrian activists and Kurdish officials say the extremist Islamic State group has been nearly pushed out of the Syrian border town of Kobani. (AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Συγκρούσεις μεταξύ καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων του Καναδά και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σε δύο περιπτώσεις, οι ειδικές δυνάμεις του Καναδά, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, απώθησαν και εξουδετέρωσαν την απειλή» δήλωσε ο διοικητής Πολ Φορζέ.

Είναι η τρίτη φορά που οι καναδικές δυνάμεις συγκρούονται κατ’ αυτόν τον τρόπο με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πριν από μία εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά γνωστοποίησαν ότι είχαν ανταλλάξει πυρά με το Ισλαμικό Κράτος στο πλαίσιο μιας αναγνωριστικής αποστολής που αποσκοπούσε στον εντοπισμό θέσεων που θα αποτελούσαν στόχο των βομβαρδισμών που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός.

Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που ενεπλάκησαν σε χερσαίες συγκρούσεις στρατιώτες της διεθνούς συμμαχίας.

Ο διοικητής Φορζέ δεν διευκρίνισε ούτε την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ούτε τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασαν. Εξήντα εννέα στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Καναδά έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ εκ των συνολικά 600 στρατιωτικών που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή.

Η αντιπολίτευση στην Οτάβα έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν «έχει πει τη αλήθεια» για τη συμμετοχή του Καναδά στο διεθνή συνασπισμό, που υποτίθεται ότι θα περιοριζόταν σε αεροπορικές επιδρομές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)