ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/01/2015 08:34 EET | Updated 26/01/2015 08:39 EET

Έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση το Βερολίνο αλλά προειδοποιεί: Σεβαστείτε τις συμφωνίες

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel addresses the media during a joint press conference as part of a meeting with the President of Azerbaijan Ilham Aliyev, at the chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, Jan. 21, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν θα σχηματιστεί, δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ. Περιμένει, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό για εμάς τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Κομισιόν

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικές προόδους και τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθειά της προς τη χώρα. Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει μετανιώσει για τη δήλωσή του ότι θα προτιμούσε να βλέπει οικεία πρόσωπα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο Α. Τσίπρας γνωρίζονται από την προεκλογική περίοδο, πριν τις ευρωεκλογές και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα είχε διευκρινίσει πως η λέξη οικεία πρόσωπα προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του τακτικού διαθεσμικού γεύματος εργασίας που έχει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς.