ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/01/2015 11:48 EET | Updated 02/02/2015 12:05 EET

Η νέα κόντρα Παπανδρέου - Βενιζέλου είναι για ένα γραφείο στη Βουλή

eurokinissi

Αντιπαράθεση για ένα γραφείο στη Βουλή έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και οι δύο διεκδικούν το ίδιο γραφείο στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.

Μέχρι τις εκλογές ο Ε. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου είχαν γραφεία (και μάλιστα διπλανά…) στο χώρο της Βουλής που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο – Ε. Βενιζέλος το δικαιούτο ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μετά τις εκλογές φυσικά δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο χώρο αυτό – άλλωστε ένα γραφείο έπρεπε να πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Έτσι βρέθηκαν και οι δύο… «άστεγοι» και με τις κούτες στα χέρια! Μάλιστα την Τρίτη η γραμματέας του Γ. Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη διαμαρτυρόταν ότι της άνοιξαν το γραφείο!!!

Και οι δύο ζήτησαν φορτικά το γραφείο του Γενικού Διευθυντή της Βουλή Θανάση Θεοδωρόπουλου που αποχώρησε από την υπηρεσία στις 31 Δεκεμβρίου (αν και λέγεται ότι θα επιστρέψει στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά). Σημείωση: το γραφείο είναι στο ισόγειο, γεγονός που, με βάση ένα άτυπο κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο, δίνει κάποιο «κύρος» σε όποιον το χρησιμοποιεί…

Οι υπηρεσίες της Βουλής δεν ήξεραν τι να κάνουν και περίμεναν απόφαση του απερχόμενου προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τελικά ένα έντονο τηλέφωνο της γραμματέως του Ε. Βενιζέλου στον υπεύθυνο για την μετακόμιση δημιούργησε την ντε φάκτο κατάσταση: «βάλε τα πράγματα του προέδρου στο γραφείο, τώρα!», λέγεται ότι είπε.

Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου είναι έξαλλοι και δεν το κρύβουν.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην αντιπαράθεση προέκυψε από «καραμπόλα» και ο Ε. Μεϊμαράκης. Και αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής βρίσκονται τώρα να διεκδικούν το ίδιο γραφείο: εκείνο του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος. Σημείωση και το γραφείο του Απ. Κακλαμάνη είναι στο (δημοφιλές) ισόγειο

Το ερώτημα είναι τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Με βάση αυτόν οι πρόεδροι των κομμάτων (δηλαδή ο Ε. Βενιζέλος) δικαιούνται γραφείο στο Βουλευτήριο (ήτοι στο κεντρικό κτίριο της Βουλής), χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι στο ισόγειο. Ωστόσο το γραφείο θα μπορούσε να είναι δίπλα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπως είχε συμβεί σε άλλα κόμματα όταν είχαν την δύναμη του ΠΑΣΟΚ (π.χ. στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, ο οποίος το 1996 είχε πάρει 5,4%).

Και οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται χώρο στο Βουλευτήριο, ακόμη και αν δεν είναι βουλευτές.. Ήδη έχουν γραφείο στο ισόγειο οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (το χρησιμοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη) και Κώστας Σημίτης. Και ο Γ. Παπανδρέου θέλει την ίδια μεταχείριση.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι για να υπάρξει αποσυμφόρηση από τη Βουλή είχε υπάρξει μία προφορική «εντολή» να μετακινηθούν οι πρώην πρωθυπουργοί σε γραφεία εκτός του κεντρικού κτιρίου. Όμως δεν εντάχθηκε στην τελευταία αλλαγή του Κανονισμού που διευθετεί τους χώρους και έτσι το πρόβλημα επανέκαμψε.

Sponsored Post