ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/01/2015 06:56 EET

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οι... καινοτομίες του «καθηγητή» Πανούση, τα δύσκολα που έρχονται και η off the record συζήτηση

Eurokinissi

Ο Γιάννης Πανούσης, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του στη λεωφόρο Κατεχάκη και καλείται πολύ γρήγορα να κολυμπήσει στα βαθιά.

Χθες, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής βρέθηκε σε ένα γνώριμο για εκείνον περιβάλλον, καθώς τους περισσότερους αξιωματικούς τους γνώριζε ως μαθητές του. Και αυτό για χρόνια διδάσκει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. εγκληματολογία.

Δύσκολα συναντούσες χθες αξιωματικό που να μην έσταζε… μέλι για εκείνον. Όταν οι κάμερες έκλεισαν και ο κ. Πανούσης άρχισε να μιλά off the record με τους δημοσιογράφους έξω από το υπουργικό του γραφείο το πρώτο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι δεν υπήρχαν γύρω του παρατρεχάμενοι. Ούτε σύμβουλοι, ούτε αυλοκόλακες. Ακόμα και όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν με ποιον άνθρωπό του θα μπορούν να μιλάνε για τα τρέχοντα, εκείνος προτίμησε να τους δώσει το κινητό του τηλέφωνο για να παίρνουν τον ίδιο.

Τους αστυνομικούς συντάκτες που τον άρχισαν στις ερωτήσεις τους κέρδισε λέγοντάς τους ότι θα επαναφέρει το άτυπο briefing (ενημέρωση). Μία φορά δηλαδή την εβδομάδα οι αστυνομικοί συντάκτες θα μπορούν να βλέπουν τον υπουργό στον 7ο όροφο της Κατεχάκη και να ενημερώνονται από πρώτο χέρι για τα τρέχοντα θέματα. Το «μέτρο» αυτό είχε εφαρμοστεί πολύ παλιότερα από άλλους υπουργούς, οι οποίοι, ωστόσο, στην πορεία… κουράστηκαν και το κατήργησαν.

Το ερώτημα που έμεινε αναπάντητο γύρω από τον κ. Πανούση και θα απαντηθεί στο μέλλον είναι το κατά πόσο ο νέος υπουργός θα καταφέρει να εφαρμόσει τις θεωρίες του στην πράξη. Αν δηλαδή ένας ακαδημαϊκός θα καταφέρει να φέρει τα γρήγορα αποτελέσματα που απαιτεί η νευραλγική αυτή θέση που του ανατέθηκε. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Καθηγητή θέλω να με φωνάζετε», είπε.

Τα δύσκολα αρχίζουν από το ερχόμενο Σάββατο, καθώς έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση από τη Χρυσή Αυγή για την επέτειο των Ιμίων και ταυτόχρονη αντισυγκέντρωση από αντιφασίστες στην Ομόνοια. Η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να διαφυλάξει την ομαλότητα στο κέντρο της Αθήνας.