ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/01/2015 07:09 EET | Updated 31/01/2015 07:37 EET

Βαρουφάκης: Θέλουμε γέφυρα μεταξύ παλαιού προγράμματος και νέας συμφωνίας

ASSOCIATED PRESS
Greece's new Finance Minister Yanis Varoufakis makes statements during a handover ceremony at the Finance Ministry in Athens, Wednesday, Jan. 28, 2015. Greece's radical new government on Wednesday signaled the country would backtrack or scrap a series of budget measures its eurozone creditor nations had demanded in exchange for bailout loans. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η Ελλάδα ζητεί «δημοσιονομικό χώρο», χρόνο και κάποιες «ανάσες» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα, ούτε να κάνουμε αίτηση για επέκτασή του».

Αυτό που προτάθηκε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρίνισε, «και γι'αυτό ήρθε να το συζητήσουμε-και τουλάχιστον τηλεφωνικά το αποδέχθηκε- είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια φρασεολογία η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφηµισµούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους. Αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μια "γέφυρα" μεταξύ του παλαιού προγράμματος, το οποίο εμείς απορρίπτουμε και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη διαπραγμάτευσή μας».

Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, είναι «ένας δημοσιονομικός χώρος» κάποιες ανάσες, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη».

Ερωτηθείς για το αν κάτι τέτοιο σημαίνει νέα δάνεια, απάντησε ότι «όχι, δεν σημαίνει νέα δάνεια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με νέα δάνεια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με νέα δάνεια». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι, αλλιώς, αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προηγούμενου Προγράμματος. Επειδή πολύ συχνά λέγεται ότι υπάρχει μια προθεσμία, η 28η Φεβρουαρίου, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη προθεσμία, είναι προϊόν της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους μας. Δεν γίνει κάτι στις 28 Φεβρουαρίου που να σημαίνει ότι έως εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχουμε συμφωνήσει». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα είναι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όταν ωριμάζουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. «Έως τότε και εμείς θέλουμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση, και να έχει επέλθει η νέα συμφωνία, ώστε μετά από εκεί να πορευτούμε σωστά».

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα έως τη νέα συμφωνία, απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια διαδικασία, που μπορεί να χρησιμοποιεί το ELA, μπορεί να μην το χρησιμοποιεί. Σίγουρα έκδοση εντόκων που έτσι κι αλλιώς είναι δρομολογημένη, ανεξαρτήτως αυτής της περιόδου-γέφυρας».

Σχετικά με το αν θα αποζημιωθούν οι μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν απώλειες με το PSI, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «νιώθει μια βαθιά υποχρέωση...θεωρούμε απαράδεκτο ότι το κούρεμα που υπέστησαν ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα έπρεπε, για να μην κουρευτούν τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ, για παράδειγμα».