ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/01/2015 04:17 EET | Updated 31/01/2015 06:45 EET

Βαρουφάκης: Όχι στην εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν βγαίνει. Μοσκοβισί: Τηρήστε τις δεσμεύσεις

«Δεν έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε...προσπαθώντας να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόζεται, που εδώ και πέντε χρόνια έχει σταθερά αποτύχει να αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα» δήλωσε στο Newsnight του BBC ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η ασθένεια με την οποία είμαστε αντιμέτωποι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ότι το πρόβλημα της χρεοκοπίας εδώ και πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας» σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αυτό το οποίο ζητείται από τους εταίρους είναι λίγες εβδομάδες κατά τις οποίες «θα συνθέσουμε κάποιες πολύ λογικές προτάσεις που έχουν έναν στόχο: την ελαχιστοποίηση του κόστους της κρίσης για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη και φορολογούμενο, όχι μόνο για τους Έλληνες».

Όσον αφορά στην εκροή καταθέσεων, τη χαρακτήρισε «σύμπτωμα» και όχι «ασθένεια». Περί των σχέσεων και διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με τους δανειστές, αλλά στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο, ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να εισέλθουμε σε επωφελείς συζητήσεις και διαδικασίες με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, κάθε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία ανήκουμε και βρισκόμαστε. Αυτό το οποίο δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε είναι συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε και να συνεχίζουμε, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε ένα το οποίο δεν εφαρμόζεται, που εδώ και πέντε χρόνια έχει σταθερά αποτύχει να αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε και να βγούμε μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το πρόβλημα, ένα νέο πρόγραμμα, μια νέα συμφωνία, ένα new deal για την Ελλάδα με τους δανειστές».

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι όχι μόνο δεν επιθυμείται η αναστροφή των δομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά επιθυμούνται βαθύτερες και πιο εκτεταμένες. «Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρυθμίσεις και δεν τις έχει» πρόσθεσε. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι στηρίζει αυτήν του λιμανιού του Πειραιά, επισημαίνοντας παράλληλα όμως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Σημειώνεται ότι σε κάποια σημεία της συνέντευξης υπήρξε ένταση, με τον κ. Βαρουφάκη να κάνει λόγο κάποια στιγμή για ανακριβές ρεπορτάζ από πλευράς του BBC και να αναφέρει ότι ίσως θα έπρεπε να είχε κάνει δηλώσεις στα αγγλικά για να «μη χαθείτε στη μετάφραση».

Από πλευράς του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Hardtalk του BBC ότι «θα κάνουμε τα πάντα» για να εμποδιστεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις.

«Πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται και θέλει να είναι στην Ευρωζώνη...θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και την αξιοπιστία του ευρώ να μην υπάρχει 'Grexit'. Για αυτό θα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι, όπως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη θέληση του ελληνικού λαού (αναφερόμενος στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), οι δεσμεύσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν. «Πρέπει να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με έναν ήρεμο, ειρηνικό και γαλήνιο τρόπο. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια και η ανατροφοδοτούμενη κρίση», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί επέκταση του προγράμματος αλλά πως πρόθεσή της είναι να συνεργαστεί με τους εταίρους και να τους πείσει πως το κοινό συμφέρον ΕΕ- Ελλάδας υπαγορεύει τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας μέσα από μια ευρεία διαβούλευση.

Η διαβούλευση αυτή άλλωστε, όπως ανέφερε, έχει ήδη ξεκινήσει αλλά όχι με την Τρόικα, που για τη κυβέρνηση είναι κάτι που έχει τελειώσει. Όπως διευκρίνισε υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να συζητάς με τα θεσμικά όργανα όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, κάτι που ήδη γίνεται και άλλο πράγμα η συζήτηση με «εντεταλμένους» αυτών, οι οποίοι μάλιστα είναι προσηλωμένοι σε μια λογική προγράμματος «που εμείς έχουμε απορρίψει». Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και στην κριτική που έχει ασκηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο για το «σαθρό» τρόμο με τον οποίο είναι δομημένη η επιτροπή.