ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/02/2015 09:27 EET | Updated 02/02/2015 09:27 EET

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από την τρόικα», λέει η γερμανική κυβέρνηση

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 27: German President Joachim Gauck speaks during a commemorative session of the German 'Bundestag' parliament in Berlin on January 27, 2015 to mark the International Holocaust Remembrance Day on the 70th anniversary of the liberation of the Auschwitz-Birkenau Nazi death camp. (Photo by Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images)

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», δήλωσε η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην τρόικα. Η δήλωση, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt,

στο οποίο αναφερόταν πως ο προέδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ «θέλει να καταργήσει την τρόικα».

Η δε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».

Η κ. Βιρτς πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας, η δε κ. Κοτέ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σημαντικό συστατικό για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε.

Αναφερόμενη δε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post