ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2015 10:56 EET | Updated 03/02/2015 10:57 EET

Τραβά το σχοινί η Τουρκία: Δεν αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 31: Turkish president Recep Tayyip Erdogan speaks during plenary session of TUMSIAD (All industrialists and Businessmen Association) in Istanbul, Turkey on January 31, 2015. (Photo by Berk Ozkan/Anadolu Agency/Getty Images)

Σκληρή στάση συνεχίζει να κρατά η Τουρκία, σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα «Χουριέτ», η γειτονική χώρα δεν προτίθενται να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από τα ύδατα της Κύπρου και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), απορρίπτοντας όσα ζήτησε από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα φαίνεται να επιμένει στις δικές της γνωστές προτάσεις:

- Να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

- Οι φυσικοί πόροι (υδρογονάνθρακες) να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο, δηλαδή, με απλά λόγια, να μπει η Τουρκία δια της πλαγίας ως συνδιαχειριστής.

- Να ιδρυθεί κοινή επιτροπή για τους φυσικούς πόρους, όσο διαρκούν οι προσπάθειες επίλυσης και τα έσοδα να παρακρατηθούν από αυτή την επιτροπή.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτες τις αιτιάσεις της Αγκυρας και τονίζουν για άλλη μία φορά ότι για να συνεχιστούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες θα πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις.