ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2015 17:17 EET | Updated 03/02/2015 17:17 EET

FT: Αντίθετη η ΕΚΤ στο σχέδιο Βαρουφάκη για χρηματοδοτική γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Nov. 21, 2014 file photo, European Central Bank President Mario Draghi delivers a speech at the European Banking Congress in Frankfurt, Germany. Europe’s economy was in recovery mode the first half of 2014 before being derailed by the Russia-Ukraine crisis. (AP Photo/Michael Probst, File)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισεκ. κατά €10 δισεκ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ