ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/02/2015 10:29 EET | Updated 03/02/2015 12:23 EET

Με Ντράγκι και Σόιμπλε συναντάται την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Γιάνης Βαρουφάκης

Sooc
Greece's new finance minister Yanis Varoufakis speaks during his meeting with British Finance Minister George Osborne at 11 Downing Street in London, Monday, Feb. 2, 2015. France's Socialist government offered support Sunday for Greece's efforts to renegotiate debt for its huge bailout plan, amid renewed fears about Europe's economic stability. The backing was a victory for Varoufakis, striking a more conciliatory tone as he seeks new conditions on debt from creditors who rescued Greece's econ

Συναντήσεις με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους. Τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε και η ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, ημέρα που η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για τη χορήγηση μιας πιθανής, κατεπείγουσας ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Πρόκειται για μια «τεχνική» συζήτηση στην οποία αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν «οξυγόνο» για να λειτουργήσουν, καθώς είναι οι κυριότεροι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος διεθνούς στήριξης.

Επαφές Βαρουφάκη στη Ρώμη

«Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, προκειμένου να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική επιλύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη και ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί το σύνολο της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί. «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ», ανέφερε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)