ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/02/2015 15:59 EET | Updated 03/02/2015 15:59 EET

Μαξίμου: Επιμένουμε για διαγραφή του χρέους – Εξετάζουμε το πώς θα γίνει

ASSOCIATED PRESS
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Την βάση της διαπραγματευτικής πρότασης της κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους επαναφέρει το Μαξίμου με αφορμή τα δημοσιεύματα και τους ισχυρισμούς της Γερμανίας ότι η Ελλάδα απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως «πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη».

Όσον αφορά στη διαγραφή χρέους τονίζεται πως «μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης σε Βρετανούς επενδυτές».

«Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν», επισημαίνουν από το Μαξίμου.

Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν το πρώτο μεγάλο κέρδος από την πολιτική διαπραγμάτευση: Το τέλος της τρόικας.

«Η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε», αναφέρουν υπενθυμίζοντας:

α) Τη διαρροή του Γιούνκερ στην εφημερίδα Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιουνκέρ θέλει να καταργήσει την τρόικα»,

β) Τη διαρροή της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ – προ ολίγων ημερών ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει».

γ) Δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης.