ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2015 08:03 EET | Updated 03/02/2015 08:11 EET

Οι χώρες όπου η ελευθερία δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Ελλάδα η χώρα με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην Ελευθερία του Τύπου

ASSOCIATED PRESS
An African migrant covers his mouth with tape during a protest in front of the U.S. embassy demanding asylum and work rights from the Israeli government in Tel Aviv, Israel, Wednesday, Jan. 22, 2014. About 60,000 African migrants, mostly from Sudan and Eritrea, have trekked through Egypt and other Muslim countries to reach Israel in recent years. Some are fleeing violence or oppression in their home countries while others are seeking better economic opportunities in Israel. (AP Photo/Oded Balilt

Την ετήσια έκθεση της για την Ελευθερία στο κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα ο μη κερδοσκοπικος οργανισμός "Freedom House" βαθμολογώντας το καθένα από τα έθνη του κόσμου, σύμφωνα με τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες του λαού τους.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η συνολική ελευθερία στον κόσμο μειώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά. Από τις 195 χώρες που αξιολογήθηκαν, το 26% βαθμολογήθηκε ως "μη ελεύθερα".

Οι θέση της Ελλάδας

Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, έχει σημειώσει την μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

 

Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία. Το 2013, η χώρα συγκέντρωσε βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας, ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.  

 

Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν "Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου".

Οι δεκαπέντε χώρες με το "χαμηλότερο" σκορ

Λευκορωσία

Σομαλία

Ισημερινή Γουινέα

Νότιο Σουδάν

Tσάντ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Σουδάν

Ουζμπεκιστάν

Τουρκμενιστάν

Κούβα

Σαουδική Αραβία

Συρία

Ερυθραία

Κίνα

Βόρεια Κορέα