ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/02/2015 17:14 EET | Updated 04/02/2015 17:23 EET

ΕΚΤ: Η Ελλάδα να διαπραγματευτεί ταχέως και εποικοδομητικά με το Eurogroup

ASSOCIATED PRESS
Lights burn in the new headquarters of the European Central Bank in Frankfurt, Germany, Monday, Nov.17, 2014. The ECB employees will move little by little into the new premises during the next weeks. (AP Photo/Michael Probst)

Να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup, προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΡ, μετά την επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στη Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Γιούρογκρουπ με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post