ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 14:51 EET | Updated 04/02/2015 14:52 EET

Το ναι για τη συμφωνία-γέφυρα και το ''no merci'' του Γάλλου προέδρου στη λιτότητα

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, left, and French President Francois Hollande, shake hands after a press conference at the Elysee Palace, in Paris, France, Wednesday, Feb. 4, 2015. In a short trip to Brussels before heading to France, Tsipras was welcomed at the European Commission, one of the three main institutions overseeing Greece's finances, by President Jean-Claude Juncker. (AP Photo/Christophe Ena)

Θετικός στην συμφωνία – γέφυρα που προτείνει η Αθήνα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σύγκλιση για τη συμφωνία - γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι δύο ηγέτες συμπίπτουν και στην εκτίμηση ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ολάντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης. Επίσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε:

«Αυτός ο διάλογος, σαφώς, πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, πρέπει να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και πρέπει ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία. Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες».

Ακόμη, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση. «Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Ωστόσο και η γαλλική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική που θα ασκηθεί εντός της Ελλάδος από τη νέα κυβέρνηση – τις παρατηρήσεις αυτές έχει ακούσει ο Αλ. Τσίπρας από όλους τους ξένους συνομιλητές του… Η συζήτηση αφορά τις πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τουτέστιν το φορολογικό σύστημα.

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν ακόμη πως η αναφορά Ολάντ στην τήρηση των κανόνων που διέπουν την Ε.Ε. είναι θετική, καθώς δεν υπάρχει κανένας κανόνας, ούτε της Ε.Ε ούτε της Ευρωζώνης, που να επιβάλλει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές, ειδικά όταν μία χώρα έχει απολέσει πάνω από το 25% του παραγόμενου πλούτου της.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στη συζήτηση Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Sponsored Post