ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 03:15 EET | Updated 04/02/2015 03:15 EET

Ρέντσι σε Μέρκελ: Το ελληνικό θέμα θα λυθεί. Θέλω ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων

Pool via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MARCH 17: German Chancellor Angela Merkel (R) and Italian Prime Minister Matteo Rentzi pictured at the plenary meeting during German and Italian government consultations at the Chancellery on March 17, 2014 in Berlin, Germany. This is the first meeting of its kind between the two governments since Renzi took office in February. (Photo by Jochen Zick-Pool/Getty Images)

Δύο ηχηρά μηνύματα έστειλε στην Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα. Και τα δύο ενδεχομένως προοιωνίζονται την στάση της Ιταλίας κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και ουσιαστικά είναι τα θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρώμη.

Συγκεκριμένα ο Μ. Ρέντσι:

α) ζήτησε ευελιξία στην εφαρμογή των συνθηκών που επιβάλλουν την λιτότητα και

β) διαβεβαίωσε – και μάλιστα με εμφατικό τρόπο – ότι το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό οι αρχές που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να είναι: “ναι στον σεβασμό των κανόνων, εάν θέλουμε να σεβαστούμε τους κανόνες όλοι μαζί με την δέουσα ευελιξία, την πρέπουσα εξυπνάδα” (...) “και συγχρόνως να δώσουμε αγώνα όλοι μαζί για ανάπτυξη”. “Οφείλουμε να φέρουμε την Ευρώπη να ομιλεί περισσότερο για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα” είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ρέντσι.

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι “οι προτάσεις, που θα κατατεθούν στην ευρωπαϊκή τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα βρουν την Ιταλία με ευμενή διάθεση”.

Αλλά εκεί που πραγματικά έκανε σαφές το μήνυμά του προς το Βερολίνο ήταν όταν προσέφερε ως δώρο στο Αλ. Τσίπρα μία ιταλική γραβάτα: “θέλουμε όταν έρθει η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, γιατί θα έρθει εκείνη η στιγμή, ο Αλέξης θα μπορεί να βάλει μία ιταλική γραβάτα”, είπε.

Από την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι “αυτό το “θα έρθει εκείνη η στιγμή” που η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ακούσθηκε μέχρι το Βερολίνο”.

Sponsored Post