ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/02/2015 08:35 EET | Updated 05/02/2015 11:13 EET

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου» είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Με αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ ότι δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήση και τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί τήρησης των δεσμεύσεων, ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο πρόδερος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

«Η απόφαση της ΕΚΤ είναι ανησυχητική αλλά τα χειρότερα μπορούν ακόμα να αποφευχθούν», δήλωσε στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, δηλώνοντας επανειλημμένως πως ύψιστη προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το εθνικό συμφέρον. Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν προεξοφλεί τις εξελίξεις και ότι εύχεται να συμβούν τα καλύτερα, αφού αυτό θα είναι, όπως είπε, «η επιβεβαίωση της δικής μας πολιτικής». Ωστόσο επέκρινε την σημερινή κυβέρνηση για ανευθυνότητα και την κατηγόρησε πως είτε προετοιμάζεται για σύγκρουση, από μειονεκτική θέση, είτε για κωλοτούμπα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως ακόμα και το περιθώριο ελιγμών που έχει η κυβέρνηση Σύριζα, το χρωστάει στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα πως θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη με τις πολιτικές για αύξηση του ανώτατου μισθού, που υποστήριξε πως θα πλήξει την οικονομία και θα αυξήσει την ανεργία.

Η κυβέρνηση Σύριζα θυμίζει τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε με επιτυχία και ανταποκρίθηκε στην ανόρθωση της Ελλάδας. Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, βγάλαμε τη χώρα από την κρίση κι ας μη μας το αναγνωρίζουν οι μικρόψυχοι» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου» πρόσθεσε και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη ότι «υπάρχει διαφθορά» και ότι «είναι υπουργός χρεωκοπημένης χώρας». «Δεν είναι καλό ξεκίνημα να προσπαθούν να διασύρουν τη χώρα και δεν θα έχει καλό τελείωμα μία τέτοια τακτική» είπε ο κ. Σαμαράς και επεσήμανε ότι επί της κυβερνήσεώς του δεν έγιναν όλα όπως πρέπει και θα υπάρξει κριτική, ωστόσο, υπάρχουν βασικά πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Δεν κάναμε εκστρατεία φόβου αλλά λογικής»

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποδέχτηκε την κατηγορία ότι προεκλογικά η ΝΔ επένδυσε στο φόβο: «Μας κατηγόρησαν για εκστρατεία φόβου, προτεραιότητα μας όμως είναι το εθνικό συμφέρον» είπε.: «Από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε οτιδήποτε είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε οτιδήποτε είναι λάθος».

«Το χρέος, επί κυβέρνησης Σαμαρά άρχισε να μειώνεται, γιατί μπήκαμε στην ανάκαμψη και το ΑΕΠ άρχισε να αυξάνεται» είπε ο κ Σαμαράς και υποστήριξε πως επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ.

«Είμαστε ακόμα κεντροδεξιό κόμμα»

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις μελών του κόμματος περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί δεξιάς-αριστεράς έχουν ξεθωριάσει, ότι κριτήριο των ψηφοφόρων ήταν το μνημόνιο και πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στην κεντροδεξιά πολιτική της παράδοση.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα της κεντροδεξιάς με δύο τόνους. Αποφασίζουμε παραδοσιακά δεξιά για τα εθνικά θέματα, και φιλελεύθερα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Κλείνοντας, θύμισε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ πως η φθορά του κόμματος ήταν λογική δεδομένης της εφαρμογής του μνημονίου και ότι το ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε το μνημόνιο μέχρι το 2012, έπαθε πολύ χειρότερα.

Γ.Σακελλαρίδης: Ο Σαμαράς δεν έχει συνειδηοποιήσει τα αίτια της ήττας του

Την ομιλία του κ.Σαμαρά σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Σακελλαρίδης: «Με τη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τα αίτια της εκλογικής ήττας του. Πανηγύρισε για το έργο του, «λησμονώντας» την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής του. Παρά το δήθεν συναινετικό ύφος που υιοθέτησε, ο κ. Σαμαράς επιμένει να επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, που θα αποτελέσει αποτυχία όλης της χώρας. Ταυτίζεται έτσι με τους πιο ακραίους θιασώτες της λιτότητας».