ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2015 17:19 EET | Updated 05/02/2015 17:19 EET

Νορβηγία: Απόσυρση νομοσχεδίου που ποινικοποιούσε την επαιτεία

Chris Jackson via Getty Images
OSLO, NORWAY - FEBRUARY 25: A begger asks for money in central Oslo on February 25, 2007 in Oslo, Norway. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

Το σχέδιό της για την απαγόρευση της επαιτείας εγκατέλειψε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι εάν περνούσε το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «εγκληματίας» οποιοσδήποτε πρόσφερε βοήθεια στους φτωχούς, σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, αφήνοντας την δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Η νορβηγική κυβέρνηση έχει συνδέσει τη ζητιανιά με την αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο νόμος αυτός, εάν περνούσε, θα απαγόρευε τόσο την επαιτεία όσο και τη «συνεργασία» με τους επαίτες. Προέβλεπε την επιβολή προστίμων ή ακόμη και φυλάκιση ενός έτους για τους παραβάτες, σε μια προσπάθεια να τεθούν εκτός νόμου οι συμμορίες που οργανώνουν «ταξίδια» άστεγων ανθρώπων από χώρες όπως η Ρουμανία στη Νορβηγία.

Όμως το Κεντρώο Κόμμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άρθρο που θέτει εκτός νόμου τη «συνεργασία» με τους ζητιάνους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινικοποίηση ακόμη και απλών φιλανθρωπικών πράξεων. «Δεν μπορεί να αποτελεί έγκλημα να δίνει κανείς ρούχα, τρόφιμα ή στέγη» , είπε η Μάριτ Άρνστατ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων NTB. Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει την απαγόρευση της επαιτείας σε εθνικό επίπεδο, όπως και αν διατυπωθεί η πρόταση.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν "δρακόντειο" τον νόμο και κατήγγειλαν ότι αντίκειται στην παραδοσιακή ανεκτικότητα των Νορβηγών.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Βίνταρ Μπρέιν-Κάρλσεν επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. «Όλοι ξέρουν ότι η επαιτεία προκαλεί έντονες συζητήσεις και μπορούμε μόνο να πούμε ότι το Κεντρώο Κόμμα άλλαξε άποψη» , ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)