ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2015 02:30 EET | Updated 05/02/2015 03:28 EET

Καθησυχάζει το Υπουργείο Οικονομικών: Η ΕΚΤ πιέζει για νέα συμφωνία

Hannelore Foerster via Getty Images
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - FEBRUARY 04: Greek Finance Minister Yanis Varoufakis speaks to journalists after a meeting with the President of the European Central Bank Mario Draghi, on February 4, 2015 in Frankfurt am Main, Germany. Varoufakis has travelled to Germany to re-negotiate the terms of Greece's debt. The finance minister has described the meeting with the European Central Bank as 'fruitful' as he prepares to meet with German Finance Minister Wolfgang Schäuble tomorrow. (Photo by Hannelore Foerster/Getty Images)

Ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης εξέδωσε ξημερώματα της Πέμπτπης το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου ως ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

»Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

»Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

»Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Μέτρο πολιτικής πίεσης η κίνηση της ΕΚΤ

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, σε ό, τι αφορά στην απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Όπως τόνισε "το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές" και συμπλήρωσε "Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασήμαντες. Το θέμα είναι πολιτικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που εξελίσσεται μια διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα" ενώ σημείωσε πως δεν ήταν κάτι που δεν το ανέμενε η ελληνική πλευρά: "Είναι λογικό να υπάρχουν όλες αυτές οι κινήσεις στη σκακιέρα όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση". Παρόλα αυτά ο Έλληνας βουλευτής τόνισε πως "υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τους εταίρους και καλή διάθεση να υπάρξει συναίνεση. Στη βάση της εντολής της κυβέρνησης".

Εκείνο που έχει σημασία για την ελληνική πλευρά είναι "να υπάρχει καλή διάθεση και κοινά σημεία ώστε να πατήσουν οι δύο πλευρές. Αυτό που έχει ανα΄γκη να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα".

Τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη είναι "να υπάρχει μια συμφωνία γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας να μπορέσουν να γίνουν συζητήσεις και να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής σε ζητήματα που συμφωνούμε με τους εταίρους, τις μεταρρυθμίσεις" και τέλος, "να καταλήξουμε σε ένα νέο σχέδιο για το 2015-18 το οποίο να περιλαμβάνει".

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρει πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ. "Ο κύριος Ολάντ ανάμεσα σε άλλα είπε σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ. Κανόνας είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, δεν λέει όμως πως θα είναι 4,5% του ΑΕΠ" σημείωσε.

Σε ότι αφορά το χαρτί που διέρρευσε από την πλευρά του Βερολίνου, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως έλαβαν γνώση του "από τις διαρροές του Ρόιτερς" και συμπλήρωσε πως "είναι ένα πλαίσιο αναντίστοιχο της πολιτικής κατάστασης και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς με την ελληνική κυβέρνησης και αυτό θα καταστεί σαφές στο eurogroup και στο Συμβούλιο των αρχηγών".

Τέλος, μιλώντας για τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Τόμσεν αναφέρθηκε σε μια άτυπη αναγνωριστική συνάντηση. "Η συνάντηση με τον Τόμσεν ήταν μια άτυπη συνάντηση και ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα ζητήματα. Και σε αυτή τη συνάντηση, όπως και σε όλες, εγώ αυτό που βλέπω είναι να υπάρχει μια καλή διάθεση. Με αμοιβαία κατανόηση να βρούμε μια επωφελής λύση."

Sponsored Post