ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2015 11:24 EET | Updated 06/02/2015 11:24 EET

Βοήθεια ύψους ενός δισ. από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε Ιράκ και Συρία

Iraqis walk through Tahrir Square in central Baghdad on February 05, 2015. Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi has ordered an end to a years-old nightly curfew in Baghdad in a bid to ease restrictions on daily life despite persistent violence, officials said today. The army and police checkpoints across Baghdad cause massive traffic jams that are a major source of irritation for Iraqis and often follow lax security procedures that are unlikely to hamper the movement of militants. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE        (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)
AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
Iraqis walk through Tahrir Square in central Baghdad on February 05, 2015. Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi has ordered an end to a years-old nightly curfew in Baghdad in a bid to ease restrictions on daily life despite persistent violence, officials said today. The army and police checkpoints across Baghdad cause massive traffic jams that are a major source of irritation for Iraqis and often follow lax security procedures that are unlikely to hamper the movement of militants. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει επιπρόσθετο ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα σε δύο χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και «την απειλή» που θέτει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να χρηματοδοτηθεί μια «συνολική πολιτική» στρατηγική, η οποία αποτελείται από «πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά μέτρα τα οποία αφορούν τη Συρία και το Ιράκ, αλλά επίσης τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία», εξήγησε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συναθροίζοντας πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από την Ε.Ε. και κράτη μέλη της, «αυτό το πακέτο θα εντείνει τις ενέργειές μας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή (...) η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την τρομοκρατία και τη βία εδώ και πολύ καιρό».

Η νέα στρατηγική αφορά μια «διπλωματική δέσμευση» και την «προσφορά βασικών υπηρεσιών» ως και την «ενίσχυση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη προγραμμάτων εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης, τον αγώνα εναντίον της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την πρόληψη εναντίον των μαχητών από το εξωτερικό και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

Περίπου το 40% του νέου ποσού προορίζεται για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής διάστασης της συριακής και της ιρακινής κρίσης και των προβλημάτων των προσφύγων. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος δωρητής σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της κρίσης στη Συρία, δίνοντας περισσότερα από 3,2 δισεκ. ευρώ.

Μια επιπρόσθετη προσπάθεια θα γίνει επίσης για να «αποτραπεί το φαινόμενο “ντόμινο”» των κρίσεων αυτών, με τη χορήγηση αρωγής στις γειτονικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν συνολικά 3,8 εκατ. πρόσφυγες, για να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα των προσφύγων, να εγγυηθούν «την ασφάλειά τους» αλλά και να υποστηρίξουν «τις τοπικές κοινότητες».

Το υπόλοιπο του πακέτου αυτού προορίζεται για τον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ιδίως «τις ενέργειες των κρατών μελών της Ε.Ε. για να εμποδίσουν τη ροή ξένων μαχητών» αλλά και τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να αντιμετωπίσουν «τον βίαιο εξτρεμισμό».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)