Συνέχεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων

LIVE: Συνέχεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων

Σε εξέλιξη είναι και σήμερα Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκάλεσε αντιμεταρρύθμιση τα μέτρα που είχε πάρει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις παρατυπίες που έγιναν που έγιναν με τις καθαιρέσεις προϊσταμένων που είχαν επιλεγεί από υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση και έγιναν απλοί υπάλληλοι. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να βασιστεί στις αδικίες του παρελθόντος για να συνεχίσει τον φαύλο κύκλο του κομματικού κράτους

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις προανήγγειλε ο Δημήτρης Στρατούλης. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, θα καταργηθούν ή θα τροποποιηθούν βασικές διατάξεις του νόμου Κουτρουμάνη, για την αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων, δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε επικουρικές και ΕΚΑΣ και θα μειωθούν στο μισό τα ένσημα που χρειάζονται για θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας.

«Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται και δεν διαιρείται. Θα το εφαρμόσουμε απολύτως και κατά γράμμα» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι μπαίνει τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, εγκαταλείπεται κάθε τέτοια σκέψη για ΔΕΠΑ, επανεξετάζεται η εξαγορά του Ελληνικού και η σύμβαση των μεταλλείων στις Σκουριές, δίνεται στήριξη στη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το επόμενο διάστημα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, και κυρίως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, ότι θα μας εκβιάσουν και θα υποχωρήσουμε. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας για να το αλλάζουμε. Δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται, δεν χωρίζεται. Αν τολμήσουν κάποιοι να απευθύνουν τελεσίγραφα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική σημασία που έχει για την κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια διαχείριση των τραπεζών, ώστε να υπάρχει κεντρική παρουσία του Δημοσίου, ενώ έκανε λόγο για νέα ενεργειακή πολιτική, ειδικά για τη ΔΕΗ, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της, όπως είπε, ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άμεσα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε:

Για τη ΔΕΗ:

- Ακυρώνεται, άμεσα, ο τεμαχισμός της σε μεγάλη και μικρή.

- Προσλαμβάνεται προσωπικό και οδηγείται σε πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Μπορεί η ΔΕΗ να μειώσει κατά 20 έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα φέρει σημαντική μείωση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σταματά κάθε εγκληματική υποβάθμιση των ΑΠΕ, οι οποίες αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο τομέα των φυσικών πηγών. Ο Όμιλος ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή της οικονομίας και την απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση».

- Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία και θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής.

- Ισχύει η δέσμευση για δωρεάν ρεύμα έως 300 κιλοβάτ σε 300.000 νοικοκυριά.

- Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ΔΕΠΑ, ανασυγκροτείται χωρίς μεσάζοντες και εγκαταλείπεται κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίησή της.

- Η τύχη της ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας έχει προχωρήσει αρκετά, θα εξαρτηθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Για τα ΕΛΠΕ:

- Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στη συμμετοχή του, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών.

Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Δεν ξεχνάμε τις σκανδαλώδεις χαριστικές παραχωρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσουν και αυτή και οι εργαζόμενοί της.

Σκουριές- Ελληνικό

Για τις Σκουριές στη Χαλκιδική, ο υπουργός επανέλαβε ότι το κόμμα του διατηρεί την αντίθεσή του στην επέκταση της επένδυσης και «γι' αυτό η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά και νόμιμα μέσα και σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία.

Όσον αφορά το Ελληνικό έκανε λόγο για σκανδαλώδη, ακραία αντιπεριβαλλοντική εξαγορά, η οποία θα επανεξεταστεί με στόχο την ακύρωσή της.

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε ότι ιδρύεται δημόσιας φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων και προχωρά ταχύτατα ο διαγωνισμός στα επιμέρους οικόπεδα, ενώ θα υπάρξει αναπροσανατολισμός του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Ξυδάκης: Ο πολιτισμός ως ατμομηχανή ανάπτυξης και απασχόλησης

«Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελεί πυξίδα ζωής, αλλά και ατμομηχανή ανάπτυξης και απασχόλησης. Μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο και στο συμβολικό και υλικό πεδίο» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Ξυδάκης προέταξε μεταξύ άλλων την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν προκύψει απ' τη συγκρότηση του νέου οργανισμού του, την αποκέντρωση των εργασιών στις περιφερειακές του δομές και τη βελτίωση της επικοινωνίας υπουργείου- πολίτη, την άμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των υφιστάμενων δομών για την περάτωση των έργων που υπάρχουν, την εκπόνηση μιας νέας εξωστρεφούς πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία (που θα περιλαμβάνει και τις πρωτοβουλίες για την επιστροφή αρχαιοτήτων), όπως και την ενεργό διασύνδεση και τις συνέργειες του πολιτισμού με άλλους τομείς (παιδεία, τουρισμός, ανάπτυξη, συνεργασία με ΟΤΑ).

Το υπουργείο, όπως επεσήμανε, θα προχωρήσει γοργά στη σύνταξη ενός Πολιτιστικού Κτηματολογίου, ενώ θα ενδιαφερθεί και για την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού.Άλλος τομέας δράσης του υπουργείου θα είναι η ενίσχυση και αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων. Το Ταμείο μπορεί να γίνει «η παραγωγική ατμομηχανή του υπουργείου» εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης. Στον σύγχρονο πολιτισμό «θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τους υφιστάμενους χώρους και θα προσπαθήσουμε να παράσχουμε υποδομές, δίκτυα και διευκολύνσεις στους νέους δημιουργούς, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μεν χρήματα, αλλά υπάρχουν χώροι, υποδομές, δίκτυα, πληροφορία. Θα υποστηρίξουμε το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο σύγχρονος πλούτος θα διαχυθεί στο διεθνές περιβάλλον». Θα επιδιωχθούν συνέργειες με τον γενικό γραμματέα Έρευνας «για την ανάπτυξη καινοτομίας, για καινοτομικά έργα πολιτισμού και δημιουργικής επιχειρηματικότητας».Τέλος, μέριμνα του υπουργείου θα είναι και η διασύνδεση του πολιτισμού με την απασχόληση, με ενίσχυση της απασχόλησης σε τομείς έργων με αυτεπιστασία και στον τουρισμό.

Χαρακόπουλος: Αόριστες εξαγγελίες, απουσία συγκεκριμένων θέσεων για τους αγρότες

Επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και με αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε το κόμμα του παίρνοντας ορισμένα λανθασμένα, όπως είπε μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις στους πολίτες με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακοπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο για αόριστες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και για απουσία συγκεκριμένων θέσεων σε ό,τι αφορά σημαντικά στρώματα της κοινωνίας όπως οι αγρότες.

Τέλος, ο βουλευτής Λάρισας επανέλαβε την αντίθεσή του για ορισμένα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνησή του από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, εξαιτίας του οποίου, όπως τόνισε, παραιτήθηκε από αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να το καταργήσει.

«Το μέτρο για το γάλα μάς παρουσιάστηκε ως πλάκες του Μωϋσή. Όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του, όπως κάποιοι υποστήριζαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Ήρθε η ώρα το μέτρο αυτό να επανεξεταστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατάργησή του όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε» ανέφερε.

Η συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, αναμένεται να πάρουν το λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Συνολικά έχουν ζητήσει να αναπτύξουν τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, 23 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή