ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2015 07:07 EET | Updated 11/02/2015 07:07 EET

Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την Κίνα

artemias/Flickr

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν προτείνει μια οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα; Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. "Το γνωρίζω. Γι’ αυτό και είπα προσφορά από την πλευρά τους. Εμείς δεν την έχουμε ζητήσει, αυτή την προσφορά. Σε κάθε περίπτωση όμως θα κάνουμε και επί τόπου επισκέψεις, θα κάνουμε και επαφή. Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει τεθεί και από την πλευρά της Ρωσίας και όχι μόνο για οικονομική βοήθεια".

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν είχε γνώση» οποιασδήποτε πρότασης για οικονομική βοήθεια από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Η δήλωση έρχεται από την ΥΠΕΞ της χώρας Hua Chunying που όπως μεταφέρει και το πρακτορείο Reuters δήλωσε άγνοια για προσφορά βοήθειας της χώρας της προς την Ελλάδα. Μάλιστα, πρόσφατα, μέσω ραδιοφώνου, και ο Νίκος Χουντής είχε δηλώσει πως υπάρχουν προτάσεις και προσφορές από τη Ρωσία και την Κίνα για παροχή οικονομική βοήθειας, αλλά και επενδυτικές δυνατότητες, για να προσθέσει πως ακόμα δεν έχει ζητηθεί κάτι από την ελληνική πλευρά.

Η Κινέζα ΥΠΕΞ σημείωσε επ” αυτού: "Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγές μας σε όλους τους τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και μιας win-win συμφωνίας που θα ωθήσει τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Όσο, όμως, για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν γνωρίζω κάτι".

Ελλάδα προκαλεί ένα "Σχέδιο Β"

Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επισκέφτηκε τη Ρωσία ο συνάδελφός του Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του, αν δεν τα βρει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα μπορούσε να αναζητήσει βοήθεια αλλού.

"Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες".

ΠΗΓΗ: lesechos.fr