ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/02/2015 12:40 EET | Updated 12/02/2015 13:18 EET

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

ASSOCIATED PRESS

Εκτιμώντας πως το θέμα της Ελλάδας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λυθεί με τεχνοκρατικές λογικές και μεθόδους καθώς το βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας, που θα σημάνει και την αλλαγή σελίδας για όλη την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας μετέχοντας για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής, έχει αποφασίσει να μην «μπει» σε θέματα διατυπώσεων και τεχνικών όρων, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές προτάσεις.

«Θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία» ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Επέμεναν δε πως θα καταστεί σαφές πως η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, «αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Εκτίμησε δε της κυβέρνησης είναι πως το κλίμα κατά τη συνεδρίαση θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν αλλά οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα «μεταφερθούν» στους Υπουργούς Οικονομικών, ενώ για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ είχαν το πρώτη τους συνάντηση, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου και ακολούθησε ένας σύντομος διάλογος: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό, είπε η κ.Μέρκελ ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε «Ευχαριστώ. Το ελπίζω».

Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

Η δε Γερμανίδα Καγκελάριος, προσερχόμενη, δήλωσε πως αναμένει να καλωσορίσει τον Έλληνα ομόλογό της, και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η κ. Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο». κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Tί προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζει παράλληλα ποιες είναι οι προτάσεις, από τις οποίες δηλώνει αμετακίνητη και ποιο το πλαίσιο της συμφωνίας που θέλει να πετύχει με τους εταίρους της:

Παράταση

 • Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
 • Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει.
 • Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

Χρηματοδοτικό

 • Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
 • Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
 • Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
 • Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
 • Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
 • Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

 • Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
 • Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
 • Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
 • Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.