Θέσεις τζιχαντιστών στη Λιβύη βομβάρδισε η Αίγυπτος μετά τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών Αιγυπτίων

Θέσεις τζιχαντιστών στη Λιβύη βομβάρδισε η Αίγυπτος μετά τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών Αιγυπτίων
YouTube

Άμεση ήταν η απάντηση της Αιγύπτου στη νέα αποτρόπαια πράξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών Αιγύπτιων.

Σε ανακοίνωσή του στη δημόσια τηλεόραση, ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα κατά στόχων του ISIS στη Λιβύη και ότι μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν χώροι εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους και χώροι αποθήκευσης όπλων. Επίσης μαχητικά αεροσκάφη της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης έπληξαν σήμερα στόχους εντός της χώρας και συγκεκριμένα στις πόλεις Μπεν Τζαουάντ, Ντέρνα -προπύργιο των ισλαμιστών- και στη Σύρτη, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της αεροπορίας. Κατά τις επιδρομές αυτές σκοτώθηκαν 40 με 50 τζιχαντιστές.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας και δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρήσει τους «δολοφόνους» με τον «κατάλληλο» τρόπο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Αιγύπτου στις μαζικές αυτές δολοφονίες. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κήρυξε επίσης επταήμερο πένθος ως φόρο τιμής τους νεκρούς.

Το βίντεο με τους αποκεφαλισμούς αναρτήθηκε στο Twitter σε λογαριασμό ιστοσελίδα που υποστηρίζει την οργάνωση. Στο βίντεο, μαχητές της οργάνωσης ντυμένοι στα μαύρα βαδίζουν πλάι στους αιχμαλώτους που φορούν πορτοκαλί στολές και έχουν δεμένα χέρια. Οι Αιγύπτιοι οδηγούνται σε μία παραλία όπου μέλη του ΙΚ τους αποκεφαλίζουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα την «άγρια» δολοφονία 21 Αιγυπτίων Χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη και δήλωσε ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να πατάξουν τους τζιχαντιστές.

Tο περιστατικό καταδίκασε και ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας ότι «σκοτώθηκαν απλά και μόνο επειδή ήταν Χριστιανοί. Δεν έχει διαφορά αν είναι Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Κόπτες ή Προτεστάντες. Είναι Χριστιανοί!»

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η στυγερή δολοφονία 21 Αιγυπτίων Χριστιανών, στη Λιβύη, από ακραία ισλαμική οργάνωση που συνδέεται με την οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της βαρβαρότητας και της φρίκης που πρεσβεύει η τρομοκρατική αυτή ομάδα και σαφή εκδήλωση των προθέσεων των υποστηρικτών της στη Λιβύη για την εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού, φανατικού και μισαλλόδοξου τζιχαντιστικού καθεστώτος», τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοφιλή