Eurogroup: Κομβικό σημείο το μέτρημα της φοροδιαφυγής

Eurogroup: Κομβικό σημείο το μέτρημα της φοροδιαφυγής
Menelaos Myrillas / SOOC

Όχι σήμερα, αλλά σε επόμενο Eurogroup φαίνεται ότι θα υπάρξει η λύση του «ελληνικού δράματος». Κυβερνητικοί κύκλοι οριοθέτησαν τους στόχους τους για την συνεδρίαση της Δευτέρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη». Από την διαπραγμάτευση μάλλον έχει προκύψει διαφορά για τον συνυπολογισμό της πάταξης της φοροδιαφυγής στο πρόγραμμα, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να συνυπολογιστεί, αλλά οι εταίροι διαφωνούν και λένε πως πρώτα θα συλληφθεί η φοροδιαφυγή και μετά τα υπολογιστεί.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες «είναι “δράσεις” που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση. Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες».

Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών –όχι κατ’ ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενη κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης». Όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος, «είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!».

Τούτων δοθέντων στο Μαξίμου παραδέχονται πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα», τονίζουν πως «πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια», συνεχίσουν, «η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη».

Η προσέγγιση της Αθήνας είναι να βρεθεί λύση, αλλά υπογραμμίζει πως όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. «Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του», αναφέρει το Μαξίμου, που δεν κρύβει την δυσφορία του για την «οικονομετρική» αναπαράσταση της διαπραγμάτευσης: «Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν, για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας».

«Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης», έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες την ώρα που στην Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις πραγματοποιούνταν οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης.

Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης τα στοιχεία που επιβεβαιώνει η κυβέρνηση είναι:

1) Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

2) Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις –όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας. «Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ’ όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων», υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

3) Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών.

Στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι η συμφωνία – γέφυρα» δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία.

Δημοφιλή