ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2015 16:18 EET | Updated 18/02/2015 16:34 EET

ΕΚΤ: Το όριο της έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA αυξήθηκε στα €68,3 δισεκ.

ASSOCIATED PRESS
The new headquarters of the European Central Bank is photographed in Frankfurt, Germany, Wednesday, Jan. 14, 2015. A legal opinion issued Wednesday by an adviser to the European Union's top court helps clear the way for bigger stimulus measures from the European Central Bank, analysts said. The opinion from Pedro Cruz Villalon, an advocate general with the European Court of Justice, said that the ECB's offer in 2012 to buy government bonds of troubled countries was legal in principle. (AP Photo/Michael Probst)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί από τα 65 δισεκ. ευρώ στα 68,3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για τις διαβουλεύσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

«Η αύξηση εγκρίθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Ευρωσύστημα και διευκρίνισε ότι το όριο αυξήθηκε πλέον στα 68,3 δισεκ. ευρώ.

Νωρίτερα, πηγές είχαν πει στο Reuters πως οι απόψεις ήταν διχασμένες στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την ώρα που η Αθήνα δέχεται πιέσεις να δεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η απόφαση που είχε λάβει η ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες να πάψει να δέχεται ελληνικά κρατικά αξιόγραφα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανεισμού είχε εκληφθεί ως μια μορφή κλιμάκωσης της πίεσης η οποία ασκείται στην Αθήνα για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, είναι —όπως είπαν πηγές του Reuters— ανάμεσα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν στην αύξηση του ορίου της ρευστότητας που μπορεί να αντλήσει για τις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας από τον ELA. Όμως, αν και ορισμένοι από τους επικεφαλής των άλλων κεντρικών τραπεζών συντάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, πολλοί ζήτησαν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια. Η ΕΚΤ, είπε ένας από τους τραπεζίτες, «πρέπει να προσπαθήσει να προασπίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»· όπως εξήγησε, «ο ρόλος της δεν είναι να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ έχει προειδοποιήσει πάντως ότι η αύξηση του ορίου του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί από τον μηχανισμό ELA στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μόνο βραχυπρόθεσμη λύση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φερόταν να επιθυμεί πολιτικές εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πριν αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Ο Ασόκα Μόντι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας, είχε δηλώσει πάντως πριν από την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ ότι η «απειλή» να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης είναι «εντελώς κενή» περιεχομένου.

Ο θεσμός «δεν έχει επιλογή. Πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πώς να το υπονομεύσει», εξήγησε ο Μόντι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)