Ταυτόσημη η δανειακή σύμβαση και το Μνημονίο, λέει ο Βενιζέλος. «Να ξεκινήσει διαπραγμάτευση επί της ουσίας»

Ταυτόσημη η δανειακή σύμβαση και το Μνημονίο, λέει ο Βενιζέλος. «Να ξεκινήσει διαπραγμάτευση επί της ουσίας»
sooc

«Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο σε μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης, η κυβέρνηση αποδέχεται την αλήθεια και ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τώρα, όπως ανέφερε, ελπίζει να αρχίσει επιτέλους η διαπραγμάτευση επί της ουσίας και, ασκώντας περαιτέρω κριτική στην κυβέρνηση, προσθέτει ότι «η τεράστια διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε ως στόχο την άμεση έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ τώρα η κυβέρνηση ζητάει νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο 3».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «στο μεταξύ ευτυχώς σταμάτησαν τα ψέματα σε σχέση με το χρέος και η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτά που έγιναν από τις αρχές του 2012» και ζήτησε: «Ας σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις και τα ψέματα. Ας προχωρήσουμε στο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης», για να υποστηρίξει ότι «όλοι αργά ή γρήγορα - ελπίζω γρήγορα - θα καταλάβουν».

Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ με ανάρτηση στον λογαριασμό του κόμματος στο Twitter, ζητούσε «να δοθεί στη δημοσιότητα το γραπτό αίτημα παράτασης, όπως τα χθεσινά κείμενα Βαρουφάκη».

Καμία ταύτιση με τις θέσεις Σόιμπλε

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του κ.Βενιζέλου, η Χαριλάου Τρικοπή εξέδωσε ανακοίνωση «απαντώντας» σε « ανώνυμους κυβερνητικούς κύκλους που διακινούν την αθλιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τις θέσεις Σόιμπλε.

Όπως σχολίαζαν λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος με τις δηλώσεις τους αυτές τις μέρες «τόνισε ότι το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι αίτημα παράτασης και του μνημονίου και του προγράμματος, είναι συνεπώς επαρκές και άρα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο eurogroup χωρίς να εκτίθεται περαιτέρω η χώρα σε κινδύνους. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών λέει ακριβώς το αντίστροφο: ότι το αίτημα δεν είναι ουσιώδες και επαρκές και ότι πρέπει να συμπληρωθεί, αλλιώς δεν προχωρά. Η θέση μας στηρίζει την χώρα και μια διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει σωστά. Επί της ουσίας. Χωρίς θεατρινισμούς, ψευδαισθήσεις και ψέματα εσωτερικής κατανάλωσης». Και καταλήγει: «Όταν πηγαίνεις διεθνώς και ζητάς να σου δώσουν μια άλλη λέξη ως πρόσχημα, αντί να ζητήσεις ουσιαστικά πράγματα, γιατί δεν θέλεις να αναγνωρίσεις την αλήθεια και την τεράστια προσπάθεια που προηγήθηκε, κινδυνεύεις να σε εκβιάζουν στη συνέχεια οι άλλοι ζητώντας σου να πεις όλες τις λέξεις χωρίς προσχήματα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή