ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2015 12:13 EET | Updated 22/02/2015 12:13 EET

Η στιγμή της έκρηξης στην πορεία ειρήνης στην Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για το λουτρό αίματος (βίντεο)

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Χάρκοβο και κατηγορούν τη Ρωσία ότι τους βοήθησε.

Ο Μαρκιάν Λουμπκίφσκι, σύμβουλος του επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU), είπε στο τηλεοπτικό κανάλι 112 «είναι Ουκρανοί πολίτες που έλαβαν οδηγίες και οπλισμό από τη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Μπέλγκοροντ» (ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα).

Με βάση τον νεώτερο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί από την έκρηξη στην πορεία ειρήνης είναι δύο και όχι τρεις, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Το ένα από τα θύματα ήταν αστυνομικός ενώ τέσσερις συνάδελφοί του και έξι πολίτες τραυματίστηκαν.

Η σημερινή πορεία στο Χάρκοβο ήταν μία από τις πολλές που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα για να τιμηθεί η μνήμη των 100 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πέρσι, στην εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το Χάρκοβο, η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ελέγχεται πλήρως από το Κίεβο αν και το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές παρόμοιες επιθέσεις. Στα τέλη Ιανουαρίου έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον μιας ομάδας Ουκρανών εθνικιστών.

Μια πρώτη πληροφορία ανέφερε ότι η βόμβα εκτοξεύτηκε εναντίον του πλήθους από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές του Κιέβου ανέφεραν στη συνέχεια ότι ήταν ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός μέσα σε μια πλαστική σακούλα, κρυμμένος στο χιόνι, πλάι στη λεωφόρο Ζούκοφ, σε μικρή απόσταση από το κλειστό γήπεδο της πόλης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η βόμβα είχε ωρολογιακό μηχανισμό ή πυροδοτήθηκε από απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ=ΜΠΕ

Sponsored Post