ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2015 03:30 EET | Updated 22/02/2015 03:30 EET

Μανουέλ Βαλς: Οι τζιχαντιστές αποτελούν μια "άμεση απειλή" για την ασφάλεια της Ευρώπης

MARTIN BUREAU via Getty Images
French Prime minister Manuel Valls is pictured during the debate held prior to parliamentary vote of confidence over the government's economic reforms, on February 19, 2015 at the French national Assembly in Paris. The confidence motion was sparked when Prime Minister Manuel Valls on February 17, 2015 employed a rarely-used constitutional device to force through a key package of reforms without a parliamentary vote. AFP PHOTO/ MARTIN BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Gett

Η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές αποτελεί «άμεση απειλή» εναντίον της ασφάλειας της Ευρώπης, εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια μιας συνόδου των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στη Μαδρίτη.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της Λιβύης και στην άμεση απειλή που αποτελεί για την ασφάλειά μας η δημιουργία κάτω από τα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας ενός νέου προπύργιου της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη «μιας προσπάθειας άμυνας» στη διάρκεια αυτής της κεκλεισμένων των θυρών συνόδου.

Ο Βαλς ήταν ένας από τους τέσσερις πρωθυπουργούς που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή των σοσιαλιστών ηγετών, συνολικά σαράντα, που είχε στόχο να καθορίσει μια κοινή θέση για τρία σημαντικά για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ζητήματα: την τρομοκρατία, την εξωτερική πολιτική και την απασχόληση.

Πρέπει «να έχουμε τη διαύγεια να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη των χωρών μας: η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές έχει εγκατασταθεί στις δυτικές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη Δανία με 17 και 2 νεκρούς αντίστοιχα.

Ο Βαλς επεσήμανε επίσης ότι περίπου 3.000 πρόσωπα έχουν τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών στη Γαλλία εξαιτίας του κινδύνου να ριζοσπαστικοποιηθούν και υπογράμμισε την εμφάνιση «ενός ισλαμοφασισμού», ενός συνδυασμού «του ολοκληρωτισμού» και «του ισλαμικού φανατισμού».

«Το ακραίο ισλάμ μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να «ενισχυθούν τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και ανέφερε επίσης ότι απααίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι 3.000 με 5.000 πολίτες της έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, το 30% εκ των οποίων έχει επιστρέψει στις πατρίδες του.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post