ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2015 05:40 EET

Συρία: Απομακρύνθηκαν οι στρατιώτες από το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 22: Turkish soldiers prepare the area Turkish flag is raised on February 22, 2015 in the Esme region of Aleppo where the Tomb of Suleyman Shah will be placed. The Turkish Army launched a military operation into Syria to evacuate soldiers guarding Tomb of Suleyman Shah, exclave of Turkey situated in Karakozak village, northeast of Aleppo, Syria. Suleyman Shah was the grandfather of the founder of the Ottoman Empire. His tomb is a Turkish exclave located 30 kilometers sou

Η Τουρκία διεξήγαγε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας τη νύχτα του Σαββάτου για να απομακρύνει τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ από τον τάφο του καθώς και τους 40 Τούρκους στρατιώτες που φρουρούν το μαυσωλείο το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επιχείρηση αποφασίστηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από τον τουρκικό θύλακα, μεγέθους μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων εν μέσω της συριακής ερήμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το γενικό επιτελείο στρατού.

«Μια επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με το πέρασμα 572 στρατιωτών από το συνοριακό φυλάκιο Μουρσιτπινάρ», διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στο πλευρό του οποίου ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νετσντέτ Εζέλ.

Περίπου 40 άρματα μάχης εισήλθαν στο συριακό έδαφος συνοδευόμενα από άλλα θωρακισμένα οχήματα και υπό την προστασία της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σαχ Φιράτ», συνέχισε ο Νταβούτογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις.

«Τα λείψανα του Τούρκου αξιωματούχου επαναπατρίστηκαν προσωρινά για να ενταφιαστούν αργότερα στη Συρία», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έχει διασφαλιστεί μια περιοχή στο συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Έσμε μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, για να μεταφερθούν εκεί τα λείψανα τις επόμενες ημέρες.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης, «η οποία ενείχε πιθανόν μεγάλους κινδύνους» και η οποία διεξήχθη 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.

Όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς νωρίς σήμερα το πρωί στην Τουρκία, ενώ ό,τι είχε απομείνει από τον ιερό τόπο καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τους Τούρκους στρατιώτες που ύψωσαν τη νύχτα την τουρκική σημαία στο νέο σημείο όπου θα μεταφερθεί ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ.

Η μετακίνηση του μαυσωλείου και η παραμονή του σε συριακό έδαφος έχει πολιτική και διπλωματική σημασία για την Άγκυρα, η οποία θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει απέναντι στους τζιχαντιστές, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν έχασε κανένα δικαίωμά της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», βάσει του οποίου της έχει δοθεί ένα κομμάτι του συριακού εδάφους για τον τάφο αυτόν.

«Ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση θα μπορούσε να έχει στόχο τα στρατεύματά μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένα «δυστύχημα» την ώρα της τουρκικής επέμβασης, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρισκόταν βορειοανατολικά του Χαλεπιού, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Το 1973 ο τάφος είχε μεταφερθεί λίγο πιο βόρεια εξαιτίας της κατασκευής ενός φράγματος, όμως είχε παραμείνει υπό τουρκική κατοχή.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post