ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 13:48 EET | Updated 26/02/2015 08:08 EET

Η Ευρώπη θα βυθιστεί τον Μάρτιο στο σκοτάδι, και όχι, δεν θα φταίει η Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
In this photo provided by Tourism Queensland, the moment of a total solar eclipse is observed at Cape Tribulation in Queensland state, Australia, Wednesday, Nov. 14, 2012. Starting just after dawn, the eclipse cast its 150-kilometer (95-mile) shadow in Australia's Northern Territory, crossed the northeast tip of the country and was swooping east across the South Pacific, where no islands are in its direct path. (AP Photo/Tourism Queensland) EDITORIAL USE ONLY

Η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου στη Ευρώπη από το 1999 έρχεται στις 20 Μαρτίου και πρόκειται να μπλοκάρει μέχρι και το 90% από το φως του ηλίου σε μερικές περιοχές στη Βρετανία.

Εκείνη την ημέρα, στις 9.31 το πρωί, το Λονδίνο αναμένεται να χάσει το 84% της ηλιοφάνειας, ενώ μέρη όπως η Σκοτία και το Εδιμβούργο θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι, αφού η έκλειψη θα μπλοκάρει του 94% από το φως του ήλιου.

Εάν αποφασίσετε να δείτε την έκλειψη, να θυμάστε ότι κάτι τέτοιο είναι επίσης και πάρα πολύ επικίνδυνο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να το κάνετε με γυμνό μάτι. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν αισθητήρες πόνου στα μάτια μας, δεν θα καταλάβετε ότι έχει γίνει ζημιά μέχρι να είναι πολύ αργά.

Προμηθευτείτε λοιπόν τους κατάλληλους φακούς εγκαίρως, και όχι λίγες ημέρες πριν την έκλειψη, γιατί τότε μάλλον δεν θα τους βρείτε.

Καθώς το φεγγάρι θα καλύπτει τελείως τον ήλιο, θα υπάρχουν δύο σκιές. Η μικρότερη και σκοτεινότερη θα είναι ορατή από από τον Βόρειο Ατλαντικό, επομένως αν θέλετε να δείτε τη μέρα να γίνετε νύχτα, θα πρέπει δυστυχώς να πάτε μέχρι τα Νησιά Φερόες.

Οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να αρκεστούν με τη δεύτερη, μεγαλύτερη και λιγότερο σκοτεινή σκιά που θα καλύψει τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ολικές εκλείψεις είναι εκπληκτικά σπάνιες. Η τελευταία στην Ευρώπη έγινε το 1999 και οι Βρετανοί δεν πρόκειται να δουν ξανά μία μέχρι το 2090.