ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/02/2015 12:25 EET | Updated 25/02/2015 12:26 EET

Ομπρέλα προστασίας για 100.000 δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια». Ποια θα είναι τα κριτήρια

Sooc

Πάγωμα των πλειστηριασμών, διαχείριση κόκκινων δανείων φυσικών προσώπων στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας και αντιμετώπιση του υπερδανεισμού των επιχειρήσεων, περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Γιώργος Σταθάκης:

Α) Παγώνουν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας

Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής.

Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα υποχρεούνταν να καταβάλουν μηδενική δόση εάν έχουν μηδενικό εισόδημα, είναι άνεργοι ή αν είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δόση 10% του εισοδήματός τους θα καταβάλουν τα μεσαία εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ δόση 20% θα καταβάλουν όσοι έχουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ.

Βέβαια για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας δανειολήπτης που κινδυνεύει η κύρια κατοικία του με πλειστηριασμό θα πρέπει, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, να πληροί τα εξής κριτήρια:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

• Οι συνολικές καταθέσεις, τα ομόλογα και οι μετοχές δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε αξία και αυτά τις 50.000 ευρώ.

• Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Β) Μεταφορά των κόκκινων δανείων σε Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης

Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.

Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.

Για τη διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου των 100.000 κόκκινων δανείων υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από αυτά τα δάνεια θα εξυπηρετηθεί εν τέλει το 80%. Η συγκεκριμένη διάταξη για να υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πάνω από ένα εξάμηνο και φυσικά το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Γ) Επιχειρηματικά δάνεια

Δύο φάσεις προβλέπονται και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.