ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2015 06:55 EET | Updated 25/02/2015 06:55 EET

Τρισέ: Το Grexit θα ήταν ένα απόλυτο δράμα για τους Έλληνες και ένα μεγάλο σοκ για την Ευρώπη

CHARLY TRIBALLEAU via Getty Images
Former president of the European Central Bank (ECB) Jean-Claude Trichet poses while taking part in the 'Positive Economy Forum' on September 24, 2014 in Le Havre, western France. AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU (Photo credit should read CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Getty Images)

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα το ίδιο επικίνδυνη για την Ευρωζώνη όσο θα ήταν και στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. Το Grexit θα ήταν «ένα απόλυτο δράμα για τους Έλληνες και θα ήταν, επίσης, φυσικά ένα μεγάλο σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο Τρισέ.

Η δήλωσή του αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, αποτελεί σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς ορισμένων οικονομολόγων ότι ένα Grexit θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο σήμερα απ' ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τρισέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας το 2010. Οι οικονομολόγοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει ενισχύσει έκτοτε τον μηχανισμό οικονομικής προστασίας της και ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει έτοιμα τα μέσα πολιτικής για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή διάσπασης της Ευρωζώνης. Ο κ. Τρισέ, όμως, τόνισε: «Δεν θα έκανα ασφαλώς αυτή την υπόθεση εργασίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οικονομολόγοι και χρηματοπιστωτικοί αναλυτές εκτός της Ευρωζώνης υποεκτιμούσαν σταθερά τις πολιτικές δυνάμεις που κρατούν σε συνοχή την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της αυξήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι ρίζες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Είναι μεγάλο λάθος να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αυτή η μακροπρόθεσμη ιστορική προσπάθεια που στηρίζει την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι θα διασφαλίσει τελικά μία συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, η οποία θα είναι «πλήρως συμβατή με την παραμονή στην Ευρωζώνη» προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης σε ένα πρόγραμμα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, επειδή η υλοποίηση των υπεσχημένων απαιτεί να εμπνέεις εμπιστοσύνη».