ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2015 02:55 EET | Updated 25/02/2015 02:55 EET

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το τέλος Ιουλίου προβληματίζουν την κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Yanis Varoufakis talk during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greece's parliament elected a conservative law professor and veteran politician Wednesday as the country's new president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 21 δισ. ευρώ έως το τέλος του Ιουλίου θα βρεθεί η Ελλάδα, την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τον τρόπο κάλυψης τους ως «αχαρτογράφητη περιοχή».

Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι εταίροι-δανειστές με τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής έθεσαν ως βασικό όρο για την εκταμίευση της δόσης των 7,2δισ ευρώ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα τουλάχιστον έως τότε, θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της από ίδιες πηγές.

Μόνη εξωτερική πηγή χρηματοδότησης έως τότε αποτελούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελλάδα ζητά να της επιστραφούν. Αντίστοιχα η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημα της για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν των 15 δισ ευρώ, που αυτή τη στιγμή έχει εγκρίνει η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα 1,9 δισ ευρώ που έχει η ΕΚΤ, η Ελλάδα επιμένει ότι αυτά τα χρήματα οφείλει η Κεντρική Τράπεζα να της τα επιστρέψει, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους. Μάλιστα, προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει την υπόθεση και να διασκεδάσει τους φόβους των εταίρων ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών, προτείνει η καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα να γίνει απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.

Αντίστοιχα, σχετικά με την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξάνει σταδιακά το όριο, κάθε φορά που η Ελλάδα θα υλοποιεί μέρος των μεταρρυθμίσεων τις οποίες απέστειλε η κυβέρνηση προς τους θεσμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, να στεγνώσει από ρευστό αντλώντας χρήμα από κάθε πιθανή πηγή (αποθεματικά Ταμείων και Φορέων), ενώ παράλληλα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την εξόφληση των υποχρεώσεων της προς του ιδιώτες, με στόχο να εξοικονομήσει ρευστό για την αποπληρωμή των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες συνολικού ύψους 21 δισ ευρώ. Από αυτά περίπου τα 14 δισ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν, τα οποία όμως θα καλυφθούν με την έκδοση νέων αντίστοιχων γραμματίων.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα 7 δισ ευρώ αφορούν δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τα δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο. Για την κάλυψη του συγκεκριμένου ποσού η Ελλάδα θα πρέπει είτε να περιμένει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 7,2δισ ευρώ, είτε να αναζητήσει ρευστό στραγγίζοντας το ταμείο του Δημοσίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δανειστές θα συνεχίσουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ζητώντας πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κυρίως αποτρέποντας την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εφαρμόζοντας προεκλογικές της δεσμεύσεις που δεν περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία με τους εταίρους.