ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/02/2015 12:31 EET | Updated 26/02/2015 12:37 EET

Ιερουσαλήμ: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης ελληνική ορθόδοξη εκκλησία

A Greek Orthodox priest talks to Israeli policewoman outside a seminary in Jerusalem, Thursday Feb. 26, 2015. The Greek Orthodox seminary was damaged in fire and anti-Christian slogans were written in Hebrew, in what Israeli police said the suspect was a hate crime. (AP Photo/Mahmoud Illean)
ASSOCIATED PRESS
A Greek Orthodox priest talks to Israeli policewoman outside a seminary in Jerusalem, Thursday Feb. 26, 2015. The Greek Orthodox seminary was damaged in fire and anti-Christian slogans were written in Hebrew, in what Israeli police said the suspect was a hate crime. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης και βανδαλισμού έγινε κτίριο ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης με τους δράστες, κατά τα φαινόμενα, να είναι εξτρεμιστές εβραίοι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι ένα μέρος του κτιρίου το οποίο χρησιμοποιείται για διδασκαλία έπιασε φωτιά. Τα κίνητρα των δραστών του εμπρησμού είναι εθνικιστικά, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε εξτρεμιστές εβραίους.

Οι πυροσβέστες έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο τη φωτιά και δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Πάνω στους τοίχους βρέθηκαν φράσεις εχθρικές προς τη χριστιανική θρησκεία και συνθήματα που χρησιμοποιούνται γενικά από εξτρεμιστικά εβραϊκά ρεύματα.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, ο Δήμαρχος Ιεροσολύμων και το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασαν την επίθεση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, συνομίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη με τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ της Ιερουσαλήμ και εξέφρασε την θλίψη και το σοκ του για την επίθεση και δήλωσε ότι: «Είναι αδιανόητο να συντελείται τέτοια πράξη σε οίκο προσευχής. Πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα. Πρέπει να γίνει έρευνα και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη. Τέτοιοι εγκληματίες δεν βάζουν μόνο φωτιά σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, αλλά προκαλούν ανάφλεξη στην πυριτιδαποθήκη πάνω στην οποία όλοι βρισκόμαστε».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος προσέθεσε: «Η προστασία και συντήρηση των Άγιων Τόπων, τόσο εκείνων που είναι ιερά για μας αλλά και εκείνων που είναι ιερά για άλλους είναι καθήκον μας ως κράτος και κοινωνία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τέτοιες επιθέσεις να υπονομεύσουν τον κοινό ιστό της ζωής μας εδώ. Έχουμε υποχρέωση να θέσουμε τέλος σε τέτοιες απαίσιες πράξεις».

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τα λόγια του και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την ανησυχία του. Δήλωσε ότι: «Αποστολή μας είναι να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες πράξεις σε όλες τις περιοχές της Γης του Ισραήλ».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεροσολύμων, Nir Barkat, δήλωσε: «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες ελεεινές πράξης στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή την συμπεριφορά και φέρουμε τους υπαίτιους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ο Δήμαρχος συνομίλησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ και του ζήτησε να επιταχύνει τις έρευνες για το περιστατικό.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πράξη θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ως η μόνη δημοκρατία στην περιοχή το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες πράξεις μίσους. Είμαστε σίγουροι ότι η Ισραηλινή Αστυνομία θα πράξει τα μέγιστα για να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη εκείνοι που προέβησαν σε αυτή την ελεεινή πράξη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του ανεξάρτητα από την φυλή, το θρήσκευμα και τα πιστεύω τους».