ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/02/2015 18:16 EET | Updated 27/02/2015 18:16 EET

Εν αναμονή έγκρισης για να λάβει η Ελλάδα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης

ASSOCIATED PRESS
The Greek, left, and EU flag flap in the wind outside the Greek embassy in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

«Πράσινο φως» αναμένεται να εξασφαλίσει η Ελλάδα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά το αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από 1 δισεκ. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αίτημα η Ελλάδα να γίνει μια «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η ΕΤΑΑ, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Αλλά η πρόσφατη παράταση για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την ευρωζώνη επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας και πηγές προσκείμενες στην ΕΤΑΑ ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της —64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων— επρόκειτο να ψηφίσουν σχετικά με το αίτημα αυτό την Παρασκευή.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά πηγές προσκείμενες στην τράπεζα οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως η έγκριση είναι πιθανή, καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.

Η απόφαση αυτή θα είναι παρόμοια με εκείνη για το πακέτο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ, εξαετούς διάρκειας, το οποίο συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Κύπρο—που έγινε, έτσι, το πρώτο κράτος μέλος της ευρωζώνης το οποίο έλαβε στήριξη από την ΕΤΑΑ πέρυσι. Έκτοτε, η ΕΤΑΑ έχει αποκτήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών μιας κυπριακής τράπεζας.

«Ναι», το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί, προέβλεψε μια πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης των διαβουλεύσεων. «Η πρόκληση όμως θα είναι να καθοριστεί η εντολή με επαρκώς στενό τρόπο και να γίνει προσωρινή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου».

Οι κυριότεροι μέτοχοι της ΕΤΑΑ είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου, εκατοστιαία.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα ψηφίσουν όλες υπέρ του σχεδίου αυτού, ενώ αναμένεται επίσης να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη της G7 και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Για ορισμένους από τους μετόχους της, η δραστηριοποίηση της ΕΤΑΑ σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αντίκειται στη βασική εντολή της.

Η ΕΤΑΑ είχε δημιουργηθεί το 1991, αρχικά για να επενδύσει σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των οικονομιών τους και τη βελτίωση των υποδομών τους.

Αν και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, τη Μογγολία καθώς και σε χώρες οι οποίες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία ή η Ιορδανία, ορισμένοι επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της ΕΤΑΑ στις οικονομίες της ευρωζώνης, που συγκαταλέγονται στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, είναι μια κίνηση που βρίσκεται στα όρια της αποστολής της.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost