ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2015 16:20 EET | Updated 27/02/2015 16:20 EET

Μοσκοβισί: Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν είναι λόγος για να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις

ASSOCIATED PRESS
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici addresses the Committee on Economic and Monetary Affairs on the draft budgetary plans of euro area member states, at the European Parliament building, in Brussels on Tuesday, Dec. 2, 2014. (AP Photo/Yves Logghe)

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί λόγο για «να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις», έστω και αν αυτή η άνοδος ανησυχεί τις Βρυξέλλες, υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Ασφαλώς, είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί όλους, όμως δεν αποτελεί επαρκή αιτία για να αποφύγουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε ελήφθησαν πάνω σε αντικειμενικές βάσεις και ευτυχώς για αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα έχανε την αξιοπιστία της» , συνέχισε.

Δύο ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία περιθώριο δύο ετών προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έθεσε νέους, αυστηρούς στόχους στη χώρα. Έτσι, οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Παρίσι να μειώσει το έλλειμμά του στο 4% φέτος (από 4,1% που είχε υποσχεθεί η γαλλική κυβέρνηση), στο 3,4% το 2016 και στο 2,8% το 2017.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, είχε ζητήσει την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία, μια πρόταση που δεν έγινε τελικά αποδεκτή. "Θεωρώ ότι οι κυρώσεις είναι πάντοτε λάθος, επειδή αυτό δείχνει πως δεν καταφέραμε να πείσουμε μια χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση εξευτελισμού (...) και να δώσει ώθηση στα άκρα", εξήγησε ο Μοσκοβισί.

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τη Γαλλία, όλοι παρακολουθούν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, όλοι βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την άνοδο των άκρων. Ασφαλώς υπάρχει αυτό το στοιχείο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν ο φόβος ανόδου των ποσοστών της ακροδεξιάς οδήγησε στην απόφαση να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post